این بیماری بسیار شایع است و 80% مبتلایان خانم هستند . جالب است که 80% آنان با فیزیوتراپی بهبودی میابند.
متاسفانه این نام غلط انداز است زیرا فقط 10% بیماران دنده گردنی دارند و نام درست آن سندرم تنگی خروجی گردن است .
لطفاً در ذیل این مقاله صرفاًنظرات و تجربیات خود در مورد این بیماری را بیان بفرمائید در صورت داشتن هرگونه سوال و یا مشاوره با شماره های مطب تماس بگیرید
دنده گردنی در واقع یک زائده استخوانی در کنار زائده عرضی مهره هفتم گردنی است که معمولا وجود ندارد ولی بودن آن در بعضی افراد موجب فشار بر روی اعصاب و عروقی میشود که از بین آن و استخوان ترقوه عبور میکنند.
فاصله بین دنده گردنی و استخوان ترقوه را فضای خروجی سینه یا توراسیک اوتلت میگویند. پس علائم دنده گردنی همان علائم تنگی فضای خروجی سینه است که به آن بیماری توراسیک اوتلت یا سندروم توراسیک اوتلت Thoracic outlet syndrome هم میگویند. ولی آیا تنها علت تنگی این فضا دنده گردنی است.
علل متفاوتی میتواند فضای توراسیک اوت لت را تنگ کند. مهمترین این علل عبارتند از یکی از علل شایع تنگ شدن فضای توراسیک اوت لت، وجود دنده گردنی است. پس اهمیت دنده گردنی اینست که میتواند فضای توراسیک اوت لت را تنگ کرده و به اعصاب یا عروقی که از این ناحیه عبور میکنند فشار ایجاد کند. البته اینطور نیست که هر کسی که دنده گردنی دارد این مشکلات را هم داشته باشد. از هر ده نفری که دنده گردنی دارند فقط در یک نفر آنها به اعصاب یا عروق فشار وارد شده و مشکل دار میشوند.
در بعضی افراد یک نوار بافتی محکم از نوک زائده عرضی مهره هفتم گردنی خارج شده و به دنده اول سینه میچسبد. این نوار بافتی در فضای توراسیک اوت لت است و میتواند مانند دنده گردنی به اعصاب و عروق فشار وارد کند. گاهی اوقات هم فقط زائده عرضی مهره هفته گردنی بلندتر از معمول بوده و در فضای مورد نظر به عروق و اعصاب فشار وارد میکند. در بعضی افراد، عضلات اسکالن که نزدیک این فضا هستند بزرگ میشوند ( مانند کسانی که وزنه برداری میکنند) یا بطور مادرزادی عضلات بیشتری در این ناحیه دارند یا عضلاتی که در این ناحیه دارند تغییر شکل میدهد به نحوی که میتواند به اعصاب و عروق این ناحیه فشار وارد کند. گاهی اوقات تصادف اتومبیل موجب خونریزی در این فضا شده و آنرا تنگ میکند یا گاهی اوقات شکستگی استخوان ترقوه موجب تنگ شدن فضا میشود. در بعضی شغل ها فرد زیاد دستش را بالای سرش میبرد و با در بعضی ورزش ها مانند شنا یا پرتاب نیزه یا دیسک، دست زیاد به بالای سر میرود. در این افراد هم اعصاب و عروق در فضای توراسیک اوتلت زیاد به بافت های اطراف مالیده شده و علائم سندرم توراسیک اوت لت را ایجاد میکنند. کسانی که بد می ایستند و شانه های آویزان دارند و در هنگام ایستادن سر را به جلو میگیرند هم در معرض سندرم توراسیک اوتلت هستند. کار کردن زیاد با کامپیوتر میتواند این وضعیت را ایجاد کند. شانه های آویزان موجی تنگ تر شدن این فضا میشود. در بعضی زنانی که سینه های بزرگ و آویزان دارند هم ممکن است وزن سینه موجب کشیده شدن جدار قفسه سینه به پایین و جلو شود و موجب کشیده شدن عضلات فضای توراسیک اوتلت شده که آنهم موجب فشار به اعصاب و عروق میشود. 1 گاهی اوقات هم تومورهایی در این فضا ایجاد شده و آن را تنگ میکند. اختلالات هورمونی در تیروئید یا در سطح استروژن بدن و یا روماتیسم یا تغییر در انحنای ستون مهره بصورت کیفوز یا اسکولیوز میتواند زمینه بروز این بیماری را مهیا کند.
هموطنان گرامی در ذیل این مقاله فقط و صرفاً دیدگاه ها و نظرات و تجربیات خود درباره این بیماری را بیان بفرمائید و در صورت داشتن هرگونه سوال و مشاوره با شماره همراه 09120758267 تماس حاصل نمایید و یا در قسمت مشاوره آنلاین در صفحه اول سایت سوالات خود را بیان بفرمائید با تشکر
دکتر بهزاد رحمانی
جهت مشاوره و دریافت نوبت اینجا کلیک کنید
عمل جراحی درمان سندرم توراسیک اوت لت
سندرم توراسیک اوت لت، بسته به عاملی که دارد علائمی در شانه، بازو و دست ایجاد میکند مانند بی حسی، گزگز یا ورم و کبودی و غیره. عمل جراحی درمان آن بستگی به عاملی که باعث بروز این سندرم شده است دارد. در اینجا با درمانهای جراحی سندرم توراسیک اوت لت آشنا میشوید.
- برداشتن دنده اضافی
کسانی که سیاهرگ یا سرخرگشان تحت فشار قرار گرفته و صدمه دیده است، معمولا با عمل جراحی برداشتن دنده درمان میشوند. کسانی که سندرم توراسیک اوت لت عصبی دارند و عصبشان تحت فشار قرار گرفته نیز، اگر فیزیوتراپی و درمانهای فیزیکی دیگر برایشان موثر نباشد تحت این جراحی قرار میگیرند.
در عمل جراحی برداشتن دندده، جراح با حذف دنده اضافی (دنده گردنی) و احتمالا عضله های متصل به آن فضای توراسیک را بازتر میکند تا فشار از روی ساختارهای این ناحیه برداشته شود. طی این عمل جراحی ممکن است بافت جوشگاه ناشی از حرکات تکراری بازو یا شانه (مثلا در شناگران) که باعث تنگی فضا و فشار بر عصبها یا رگها شده است نیز برداشته شود.
جراحی برداشتن دنده چگونه است؟
انجام این عمل تحت بیهوشی صورت میگیرد. دکتر جراح ابتدا برشی در بالای ترقوه یا زیر بغل ایجاد میکند و سپس برش را ادامه میدهد تا به دنده اضافی دسترسی پیدا کرده و آن را بردارد. سپس محل زخم با بخیه بسته میشود. بخیه ها معمولا قابل جذب هستند و ظرف چند هفته بهبود می یابند.
عمل جراحی برداشتن دنده اضافی (دنده گردنی) چقدر طول میکشد؟
این جراحی حدود دو ساعت زمان می برد.
پس از جراحی برداشتن دنده اضافی، چقدر طول میکشد تا خوب شوم؟
پس از جراحی باید یک تا سه روز (بسته به وضعیت) در بیمارستان بستری بمانید. بهبودی کامل چند هفته طول میکشد. در این مدت باید فعالیتهای خود را محدود کنید.
شکل- باز کردن رگ با بالن
- آنژیوپلاستی با بالن و ونوپلاستی
جراح برای درمان سندرم توراسیک اوت لت، ممکن است بتواند یک عمل جراحی کم تهاجمی به نام آنژیوپلاستی با بالن یا ونوپلاستی با بالن انجام دهد.
پس از برداشتن دنده اضافی، در آنژیوپلاستی با بالن تلاش میشود سرخرگهای تحت فشار بازو و سینه باز شوند. ونوپلاستی با بالن نیز سرخرگهای بازو و سینه را باز نگه میدارد.
آنژیوپلاستی و ونوپلاستی با بالن چگونه انجام میشود؟
بالن زدن تحت بی حسی موضعی انجام میشود و در طی آن بازو را با یک سوزن سوراخ میکند. سپس کاتتر را همراه با یک بالن قابل اتساع داخل سرخرگ یا سیاهرگ میفرستد. کاتتر به فضای تنگ شده رگ که بین اولین دنده و استخوان ترقوه قرار دارد، هدایت میشود.
بالن زدن رگ چقدر طول میکشد؟
هر بالن زدن نیم ساعت تا یک و نیم ساعت (بسته به شدت انسداد رگ) طول میکشد.
پس از بالن زدن چقدر طول میکشد تا مرخص شوم؟
معمولا در همان روزی که آنژیوگرافی یا ونوگرافی با بالن را انجام داده اید، به خانه برمیگردید.
- اِسکالِنِکتومی
در اسکالِنِکتومی (Scalenectomy)، عضلات اسکالن که از فضای توراسیک عبور میکنند، برداشته میشوند تا فشار از روی عصبها یا رگها برداشته شود. این کمک میکند درد برطرف شده و از تشکیل لخته خون در کسان یکه دچار سندرم توراسیک اوت لت نوروژنیک هستند جلوگیری شود. ممکن است این جراحی همراه با عمل جراحی برداشتن دنده انجام شود.
سوالات متداول
عمل جراحی اسکالنکتومی چگونه است؟
در این عمل که تحت بیهوشی صورت میگیرد، دکتر برش کوچکی در بالای استخوان ترقوه ایجاد میکند. اگر دنده نیز لازم باشد برداشته شود، برشی در زیر بازو ایجاد میشود. عضلات اسکالن که باعث تحت فشار قرار گرفتن عصبها، سرخرگها یا سیاهرگها شده اند برداشته میشود. برش با بخیه بسته میشود. ظرف چند هفته بخیه ها جذب میشوند.
عمل جراحی اسکالنکتومی چقدر طول میکشد؟
این جراحی تا دو ساعت ممکن است به طول بینجامد.
پس از عمل جراحی اسکالنکتومی چقدر طول میکشد خوب شوم؟
معمولا پس از جراحی باید یک شب در بیمارستان بمانید. بهبودی چند هفته زمان می برد. در این مدت فعالیتهای خود را باید محدود کنید.
دکتر بهزاد رحمانی
هموطنان گرامی در ذیل این مقاله فقط و صرفاً دیدگاه ها و نظرات و تجربیات خود درباره این بیماری را بیان بفرمائید و در صورت داشتن هرگونه سوال و مشاوره با شماره همراه 09120758267 تماس حاصل نمایید و یا در قسمت مشاوره آنلاین در صفحه اول سایت سوالات خود را بیان بفرمائید با تشکر
دیدگاههای بازدیدکنندگان
با سلام من در شرکتی مشغول کار می باشم و در بعضی اوقات به علت داشتن دنده گردنی اذیت می شوم ایا دکتر برایم میتواند بنویسد که کار سبکتری به من بدهند از راهنمایی شما کمال تشکر را مینمایم و در ضمن عکس گرفته ام و دکتر نظرش این است که دنده گردنی دارم.
1187 روز پیش ارسال پاسخبا سلام باید به مطب مراجعه نمایید
1187 روز پیش ارسال پاسخبا عرض سلام وخسته نباشید من دنده گردنی دارم خانه دار هستم هیچ مسکنی اثر نداره وشب روز به سختی میگذرونم به نظرتون باید چه کار کنم به زندگی عادی برگردم؟
1117 روز پیش ارسال پاسخبه دکتر محمد رضاکلانتر بیمارستان بهمن تهران مراجعه کنید
238 روز پیش ارسال پاسخسلام من دنده گردنی دارم دست راستم بی حس شده نمتوننم اجساموبراحتی بردارم .
1043 روز پیش ارسال پاسخسلام وقت بخیر
1021 روز پیش ارسال پاسخبرادر من دنده گردنی داره که ۴ماه پیش باعث ایجاد لخته در دست راستش شد... شهرستان هستیم و گفتن باید تهران این عمل انجام بشه و بیمارستان سینا و شهدای تحریش و امام خمینی رو معرفی کردن اما سوالم اینه که
شما در کدام بیمارستان این عمل رو انجام میدید؟؟ و آدرس مطبتون و نوبت دهیتون به چه صورته؟؟
در بیمارستان بخش خصوصی، آدرس مطب در ذیل همین سایت وجود دارد لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره های مطب تماس حاصل نمائید
1020 روز پیش ارسال پاسخسلام خسته نباشید من دنده گردنی دارم هیچ مسکنی جوابگونیست وبی وقفه دردمیکشم دست راستم بشدت دردمیکنه وبیشتروقتها اجسام ازدستم می افتد بهترین راه حل رابفرمایید سپاسگزارم
878 روز پیش ارسال پاسخجراحی اگر صحیح انجام بشود بهترین راه حل می باشد
808 روز پیش ارسال پاسخدخترم ۱۱ سال داره که از ۶ سالگی متوحه شدم دنده گردنی داره ک الان خیلی بزرگ شده و عصب دستاش درگیر شده و خیلی هم لاغر و عصبی هست و توده های گره لمبافی بسیار زیادی در سر و گردنش وجود داره . برای جراحی نوبت دادن میخوام بدونم ایا راهی داره ک جراحی نشه
870 روز پیش ارسال پاسخجراحی اگر صحیح انجام شود بهترین گزینه است
808 روز پیش ارسال پاسخسلام می خواستم بدونم ایا داشتن دنده گردنی باعث ایجاد سر درد و سرگیجه میشود ؟اگر جواب مثبته بهترین و کوتاه ترین راه درمان چیست؟
731 روز پیش ارسال پاسخسلام میخاستم بدانم ایا عمل کردن دنده گردن بهبود مییابد در اینده مشکل ساز نمیشود
681 روز پیش ارسال پاسخخیر مشگلی پیش نمیآید و از روز دهم میتوانید به فعالیت روزمره ادامه بدهید
678 روز پیش ارسال پاسخسلاممن۳۳سالمهودندهگردنیدارموانگشتاندستچپهمخودبهخودحرکتمیکنندوناتوانشدهمیخواستمبدونمازدندهگردنیهستدهجلسهفیصیوتراپیهمرفتمخوبنشدمدکترگفتهبایدعملکنمخوهشمیکنمراهنمایکنید
670 روز پیش ارسال پاسخسلاممدت۱۷سلtosدارمرنجزیادیمیکشمزیرنظردکترگلچین.بودمامت.بهدازچندسالنتونستندکاریبرامانجامبدنالاندردزیادیدارمواصلانمیخوابازشدتدردبراثرحرکاتورزشیژیمناستیگبوجودامدمنراهنمایکنیدممنونازشما
664 روز پیش ارسال پاسخبا سلام برادر من مدتی بود که تورم و درد در دست راستش داشت و متاسفانه به علت تشخیص اشتباه مدت زمان زیادی دادوهای بی فایده استفاده کرد و در حالی که به علت انسداد شریان بعد از مدتی دچار آمبولی ریه شد و مدت زیادی در بیمارستان بود در حال حاضر تشخیص داده شده که باید دنده اول برداشته بشه البته دنده اضافی گردنی نداره ،سوالی که بنده از شما دارم اینه که با وجود اینکه حتما باید عمل بشه آیا این عمل ممکنه باعث آسیب به اعصاب و مشکلات دیگه بشع ،ممنون از پاسخگوییتون
495 روز پیش ارسال پاسخخیر اگر توسط جراح حاذق انجام شود خیر مشکلی پیش نمی اید
484 روز پیش ارسال پاسخسلام من دنده گردنی دارم اپیکسابان مصرف میکنم گردش خونم راحتر انجام میشه و کمتر اذیت میشم ایا تا کی میتوانم از این قرص استفاده کنم ؟
493 روز پیش ارسال پاسخاین قرص حفاظتی ایجاد نمی کند و درمان جراحی است
484 روز پیش ارسال پاسخسلام خانمی۳۶ساله هستم دوسال پیش جراحی دنده گردنی انجام دادم،دردش بهترشد البت بیشترشبا درد داشتم دردگردن وکتف بیشتربود ولی بعدازعمل تو انجام کارها مثل جاروبرقی کشیدن و..دستم زودخسته میشه قدرت نداره قبل از جراحی اینطور نبود،واینکه یماهی میشه درد کتف ودستم باز مث قبل شروع شده دردکتفم خیلی بیشتره،همدان هستم ممنون میشم راهنماییم کنید
469 روز پیش ارسال پاسخسلام من هم همدانم پیش کی عمل کردید منم دنده گردنی دارم ایا راضی هستید یا نه چندوقته عمل کردید؟
374 روز پیش ارسال پاسخسلام من ۳۶ سالم بهم گفتن دنده گردنی داری ده جلسه فیزوتراپی با طب سوزنی انجام دادم نتیجه نگرفتم دکتر گفتم باید آنژیوگرافی انحام بشه انجام دادم ولی بهتر نشدم میگه عمل نمیخواد میشه راهنمایی کنید من چیکار کنم کتف چپم خیلی درد میکنه
246 روز پیش ارسال پاسخسلام ۳۶ ساله هستم بهم گفتن دنده گردنی داری هم فیوزتراپی هم لیزر پرتوان وهم طب سوزنی رفتم هیچ کدوم فایده ای نداره بعد گفتن آنژیوگرافی برات انجام میدیم خوب میشی باز بهتر نشدم دکترم میگه جراحی نمیکنم به نظر شما عمل لازم دارم یا نه ممنون میشم بهم اطلاع بدید
246 روز پیش ارسال پاسخسلام صبح با سر درد و گردن درد بیدار میشم دنده گردنی دارم اگه به جراحی نیاز باشه تخصص پزشکم چی باید باشه و آیا کرمانشاه انجام میشه یا باید برم تهران
61 روز پیش ارسال پاسخسلام ببخشید من به تشخیص دکتر دنده گردنی دارم ولی دردی ندارم فقط کنارههای گردنم ورم کرده و دستام حالت مور مور شدن و گز گز دارن بی حسی نیست.الان یه ماهه این حالتارو دارم با ورزش هم خوب نشدم نمیدونم چیکار کنم
57 روز پیش ارسال پاسخسلام ببخشید من به تشخیص پزشک دنده گردنی دارم ولی دردی ندارم فقط تیغههای گردنم ورم کرده و دستهام حلت گز گز و مور مور شدن دارن مثل ضعف بی حسی نیست الان یه ماهه این حالتم نمیدونم چیکار کنم
57 روز پیش ارسال پاسخدنده گردنی درمان فیزیوتراپی دارد و درصورت عدم موفقیت جراحی لازم است و برای جراحی فقط جراح توراکس لازم است با مطب تماس بگیرید
31 روز پیش ارسال پاسخسلام من دنده گردنی دارم ومیگن الان هیچ دکتری عمل نمیکنه چون وزارت بهداشت این عمل و منع کرده خیلی درد دارم طرف چپم گو ش هام باهاش درد میکنه آیااین عمل تو ایران انجام میدن ؟
51 روز پیش ارسال پاسخوزارت بهداشت این عمل رو ممنوع نکرده میتونید با تماس با مطب ویزیت شده و اطلاعات بیشتری دریافت نمایید
51 روز پیش ارسال پاسخ