این بیماری بسیار شایع است و 80% مبتلایان خانم هستند . جالب است که 80% آنان با فیزیوتراپی بهبودی میابند.

متاسفانه این نام غلط انداز است زیرا فقط 10% بیماران دنده گردنی دارند و نام درست آن سندرم تنگی خروجی گردن است .

 

  لطفاً در ذیل این مقاله صرفاًنظرات و تجربیات خود در مورد این بیماری را بیان بفرمائید در صورت داشتن هرگونه سوال و یا مشاوره با شماره های مطب تماس بگیرید 

 

دنده گردنی در واقع یک زائده استخوانی در کنار زائده عرضی مهره هفتم گردنی است که معمولا وجود ندارد ولی بودن آن در بعضی افراد موجب فشار بر روی اعصاب و عروقی میشود که از بین آن و استخوان ترقوه عبور میکنند.

فاصله بین دنده گردنی و استخوان ترقوه را فضای خروجی سینه یا توراسیک اوتلت میگویند. پس علائم دنده گردنی همان علائم تنگی فضای خروجی سینه است که به آن بیماری توراسیک اوتلت یا سندروم توراسیک اوتلت Thoracic outlet syndrome هم میگویند. ولی آیا تنها علت تنگی این فضا دنده گردنی است.

    علل متفاوتی میتواند فضای توراسیک اوت لت را تنگ کند. مهمترین این علل عبارتند از یکی از علل شایع تنگ شدن فضای توراسیک اوت لت، وجود دنده گردنی است. پس اهمیت دنده گردنی اینست که میتواند فضای توراسیک اوت لت را تنگ کرده و به اعصاب یا عروقی که از این ناحیه عبور میکنند فشار ایجاد کند. البته اینطور نیست که هر کسی که دنده گردنی دارد این مشکلات را هم داشته باشد. از هر ده نفری که دنده گردنی دارند فقط در یک نفر آنها به اعصاب یا عروق فشار وارد شده و مشکل دار میشوند.

در بعضی افراد یک نوار بافتی محکم از نوک زائده عرضی مهره هفتم گردنی خارج شده و به دنده اول سینه میچسبد. این نوار بافتی در فضای توراسیک اوت لت است و میتواند مانند دنده گردنی به اعصاب و عروق فشار وارد کند. گاهی اوقات هم فقط زائده عرضی مهره هفته گردنی بلندتر از معمول بوده و در فضای مورد نظر به عروق و اعصاب فشار وارد میکند. در بعضی افراد، عضلات اسکالن که نزدیک این فضا هستند بزرگ میشوند ( مانند کسانی که وزنه برداری میکنند) یا بطور مادرزادی عضلات بیشتری در این ناحیه دارند یا عضلاتی که در این ناحیه دارند تغییر شکل میدهد به نحوی که میتواند به اعصاب و عروق این ناحیه فشار وارد کند. گاهی اوقات تصادف اتومبیل موجب خونریزی در این فضا شده و آنرا تنگ میکند یا گاهی اوقات شکستگی استخوان ترقوه موجب تنگ شدن فضا میشود. در بعضی شغل ها فرد زیاد دستش را بالای سرش میبرد و با در بعضی ورزش ها مانند شنا یا پرتاب نیزه یا دیسک، دست زیاد به بالای سر میرود. در این افراد هم اعصاب و عروق در فضای توراسیک اوتلت زیاد به بافت های اطراف مالیده شده و علائم سندرم توراسیک اوت لت را ایجاد میکنند. کسانی که بد می ایستند و شانه های آویزان دارند و در هنگام ایستادن سر را به جلو میگیرند هم در معرض سندرم توراسیک اوتلت هستند. کار کردن زیاد با کامپیوتر میتواند این وضعیت را ایجاد کند. شانه های آویزان موجی تنگ تر شدن این فضا میشود. در بعضی زنانی که سینه های بزرگ و آویزان دارند هم ممکن است وزن سینه موجب کشیده شدن جدار قفسه سینه به پایین و جلو شود و موجب کشیده شدن عضلات فضای توراسیک اوتلت شده که آنهم موجب فشار به اعصاب و عروق میشود. 1 گاهی اوقات هم تومورهایی در این فضا ایجاد شده و آن را تنگ میکند. اختلالات هورمونی در تیروئید یا در سطح استروژن بدن و یا روماتیسم یا تغییر در انحنای ستون مهره بصورت کیفوز یا اسکولیوز میتواند زمینه بروز این بیماری را مهیا کند.

 

هموطنان گرامی در ذیل این مقاله فقط و صرفاً دیدگاه ها و نظرات و تجربیات خود درباره این بیماری را بیان بفرمائید و در صورت داشتن هرگونه سوال و مشاوره با شماره همراه 09120758267 تماس حاصل نمایید و یا در قسمت مشاوره آنلاین در صفحه اول سایت سوالات خود را بیان بفرمائید  با تشکر 

 

دکتر بهزاد رحمانی 

جهت مشاوره و دریافت نوبت  اینجا کلیک کنید 

 

عمل جراحی درمان سندرم توراسیک اوت لت 

 

سندرم توراسیک اوت لت، بسته به عاملی که دارد علائمی در شانه، بازو و دست ایجاد میکند مانند بی حسی، گزگز یا ورم و کبودی و غیره. عمل جراحی درمان آن بستگی به عاملی که باعث بروز این سندرم شده است دارد. در اینجا با درمانهای جراحی سندرم توراسیک اوت لت آشنا میشوید.

 

  • برداشتن دنده اضافی

کسانی که سیاهرگ یا سرخرگشان تحت فشار قرار گرفته و صدمه دیده است، معمولا با عمل جراحی برداشتن دنده درمان میشوند. کسانی که سندرم توراسیک اوت لت عصبی دارند و عصبشان تحت فشار قرار گرفته نیز، اگر فیزیوتراپی و درمانهای فیزیکی دیگر برایشان موثر نباشد تحت این جراحی قرار میگیرند.

در عمل جراحی برداشتن دندده، جراح با حذف دنده اضافی (دنده گردنی) و احتمالا عضله های متصل به آن فضای توراسیک را بازتر میکند تا فشار از روی ساختارهای این ناحیه برداشته شود. طی این عمل جراحی ممکن است بافت جوشگاه ناشی از حرکات تکراری بازو یا شانه (مثلا در شناگران) که باعث تنگی فضا و فشار بر عصبها یا رگها شده است نیز برداشته شود.

 

جراحی برداشتن دنده چگونه است؟

انجام این عمل تحت بیهوشی صورت میگیرد. دکتر جراح ابتدا برشی در بالای ترقوه یا زیر بغل ایجاد میکند و سپس برش را ادامه میدهد تا به دنده اضافی دسترسی پیدا کرده و آن را بردارد. سپس محل زخم با بخیه بسته میشود. بخیه ها معمولا قابل جذب هستند و ظرف چند هفته بهبود می یابند.

عمل جراحی برداشتن دنده اضافی (دنده گردنی) چقدر طول میکشد؟

این جراحی حدود دو ساعت زمان می برد.

پس از جراحی برداشتن دنده اضافی، چقدر طول میکشد تا خوب شوم؟

پس از جراحی باید یک تا سه روز (بسته به وضعیت) در بیمارستان بستری بمانید. بهبودی کامل چند هفته طول میکشد. در این مدت باید فعالیتهای خود را محدود کنید.

 

شکل- باز کردن رگ با بالن

 

  • آنژیوپلاستی با بالن و ونوپلاستی 

جراح برای درمان سندرم توراسیک اوت لت، ممکن است بتواند یک عمل جراحی کم تهاجمی به نام آنژیوپلاستی با بالن یا ونوپلاستی با بالن انجام دهد.

پس از برداشتن دنده اضافی، در آنژیوپلاستی با بالن تلاش میشود سرخرگهای تحت فشار بازو و سینه باز شوند. ونوپلاستی با بالن نیز سرخرگهای بازو و سینه را باز نگه میدارد.

 

آنژیوپلاستی و ونوپلاستی با بالن چگونه انجام میشود؟

بالن زدن تحت بی حسی موضعی انجام میشود و در طی آن بازو را با یک سوزن سوراخ میکند. سپس کاتتر را همراه با یک بالن قابل اتساع داخل سرخرگ یا سیاهرگ میفرستد. کاتتر به فضای تنگ شده رگ که بین اولین دنده و استخوان ترقوه قرار دارد، هدایت میشود.

 

بالن زدن رگ چقدر طول میکشد؟

هر بالن زدن نیم ساعت تا یک و نیم ساعت (بسته به شدت انسداد رگ) طول میکشد.

 

پس از بالن زدن چقدر طول میکشد تا مرخص شوم؟

معمولا در همان روزی که آنژیوگرافی یا ونوگرافی با بالن را انجام داده اید، به خانه برمیگردید.

  • اِسکالِنِکتومی 

در اسکالِنِکتومی (Scalenectomy)، عضلات اسکالن که از فضای توراسیک عبور میکنند، برداشته میشوند تا فشار از روی عصبها یا رگها برداشته شود. این کمک میکند درد برطرف شده و از تشکیل لخته خون در کسان یکه دچار سندرم توراسیک اوت لت نوروژنیک هستند جلوگیری شود. ممکن است این جراحی همراه با عمل جراحی برداشتن دنده انجام شود.

 

 

                                                                                      سوالات متداول 

عمل جراحی اسکالنکتومی چگونه است؟

در این عمل که تحت بیهوشی صورت میگیرد، دکتر برش کوچکی در بالای استخوان ترقوه ایجاد میکند. اگر دنده نیز لازم باشد برداشته شود، برشی در زیر بازو ایجاد میشود. عضلات اسکالن که باعث تحت فشار قرار گرفتن عصبها، سرخرگها یا سیاهرگها شده اند برداشته میشود. برش با بخیه بسته میشود. ظرف چند هفته بخیه ها جذب میشوند.

 

عمل جراحی اسکالنکتومی چقدر طول میکشد؟

این جراحی تا دو ساعت ممکن است به طول بینجامد.

 

پس از عمل جراحی اسکالنکتومی چقدر طول میکشد خوب شوم؟

معمولا پس از جراحی باید یک شب در بیمارستان بمانید. بهبودی چند هفته زمان می برد. در این مدت فعالیتهای خود را باید محدود کنید.

 

 دکتر بهزاد رحمانی 

 

هموطنان گرامی در ذیل این مقاله فقط و صرفاً دیدگاه ها و نظرات و تجربیات خود درباره این بیماری را بیان بفرمائید و در صورت داشتن هرگونه سوال و مشاوره با شماره همراه 09120758267 تماس حاصل نمایید و یا در قسمت مشاوره آنلاین در صفحه اول سایت سوالات خود را بیان بفرمائید  با تشکر