کولیت اولسراتیو باعث التهاب روده بزرگ میشود و بدیهی ترین تاثیر این بیماریف علائمی مانند اسهال و دل درد است. با این حال کولیت اولسراتیو یا کولیت زخمی خطر سرطان روده را هم ممکن است افزایش دهد. اینجا با ارتباط بین بیماری کولیت اولسراتیو و سرطان روده بیشتر آشنا می شوید.
سرطان روده و کولیت اولسراتیو
افراد مبتلا به بیماری کولیت اولسراتیو یا کولیت زخمی بیش از دو برابر دیگران دچار سرطان کولورکتال می شوند. سرطان کلورکتال به سرطان روده بزرگ و یا راست روده گفته میشود.
افزایش احتمال ابتلا به سرطان روده، به دلیل التهابی است که در دیواره روده ها اتفاق می افتد و در نهایت باعث تغییر سلول های نرمال روده به سلول های سرطانی میشود.
پس از حدود ۸ تا ۱۰ سال که به کولیت اولسراتیو مبتلا هستید، احتمال سرطان روده رو به افزایش می رود. هر چه مدت زمان بیشتری درگیر کولیت باشید احتمال سرطان نیز بیشتر می شود.
بر اساس یک پژوهش بازبینی که در سال ۲۰۰۱ منتشر شد، احتمال ابتلا به سرطان روده به صورت زیر گزارش شد:
پس از ۱۰ سال زندگی با کولیت اولسراتیو ۲%
پس از بیست سال زندگی با کولیت اولسراتیو ۸%
پس از ۳۰ سال زندگی با کولیت اولسراتیو ۱۸ %
برای مقایسه بهتر لازم است بدانید احتمال ابتلا به سرطان روده در کسانی که بیماری کولیت اولسراتیو ندارند، کمتر از ۵ درصد است.
گستردگی و شدت التهاب ناشی از بیماری کولیت، از عوامل مهم تاثیر گذار بر احتمال ابتلا به سرطان روده است. کسانی که در تمامی طول روده بزرگ، التهاب شدیدی دارند بیشترین احتمال سرطان روده را دارند و کسانی که التهاب آنها محدود به راست روده است کمترین احتمال سرطان روده را دارند.
اگر دچار کلانژیت اسکلروزان اولیه هستید، باید بیشتر مراقب باشید. کلانژیت اسکلروزان اولیه از عوارض نادر کولیت اولسراتیو است و مجاری صفرا را تحت تاثیر قرار می دهد. مجاری صفرا مایع صفرا را از کبد به روده می رسانند.
کلانژیت اسکلروزان اولیه التهاب ایجاد میکند و باعث تشکیل بافت جوشگاه یا اسکار میشود که باعث تنگ شدن مجرای صفرا می شود. همچنین این وضعیت خطر سرطان روده را افزایش می دهد. این بیماری ممکن است پیش از ۸ تا ۱۰ سالگی کولیت اولسراتیو بروز نماید.
علیرغم همه اینها، در مجموع احتمال سرطان روده بسیار کم است و بیشتر کسانی که کولیت اولسراتیو دارند دچار سرطان روده نمی شوند. اما در کسانی که این سرطان به وجود می آید ممکن است نوع تهاجمی تری بوده و درمان آن سخت تر باشد. به همین علت غربالگری سرطان روده در این بیماران حائز اهمیت است.
غربالگری سرطان روده در بیماران کلویت اولسراتیو
برای این که بدانید چه زمانی برای غربالگری باید مراجعه کنید با متخصص مشورت کنید. روش اصلی غربالگری سرطان روده، کولونوسکوپی است. کولونوسکوپی های منظم در فواصل زمانی مشخص، خطر ایجاد سرطان روده یا مرگ ناشی از سرطان را پایین میآورد. در کسانی که غربالگری منظم سرطان روده انجام داده اند، ابتلا به سرطان روده ۴۲ درصد کاهش یافته و احتمال مرگ ناشی از این سرطان تا ۶۴ درصد کمتر شده است.
در کولونوسکوپی یک لوله انعطاف پذیر بلند که در سر آن دوربین و لامپ کوچکی قرار دارد، از مقعد وارد رود می شود تا پزشک بتواند در صفحه نمایشگر وضعیت داخل روده ها را مشاهده نماید.
در کلونوسکوپی هر گونه زایده پیش سرطانی به نام پولیپ تشخیص داده می شود. می توان این ضایعه ها را در همان کلونوسکوپی برید و برداشت تا جلوی سرطانی شدن آن گرفته شود. همچنین پزشک میتواند در کلونوسکوپی، نمونه بافت برداشته و برای آزمایشگاه بفرستد تا در آنجا در زیر میکروسکوپ بررسی شود. به این کار نمونه برداری یا بیوپسی می گویند.
به طور کلی به بیماران کولیت اولسراتیو توصیه میشود هر یک یا دو سال یک بار کولونوسکوپی انجام بدهند. با این حال در برخی افراد ممکن است دفعات نیاز به کلونوسکوپی کمتر یا بیشتر باشد. عواملی که تعیین می کنند دفعات کلونوسکوپی چقدر باشد عبارتند از:
- سن بیمار در زمان تشخیص کولیت اولسراتیو
- میزان التهاب و گستردگی آن در روده
- سابقه خانوادگی سرطان روده
- بروز کلانژیت اسکلروزان اولیه
چه راه هایی برای کاهش خطر سرطان روده در بیماران کولیت اولسراتیو وجود دارد؟
داروها را طبق تجویز پزشک مصرف کنید تا التهاب روده ها تحت کنترل باشد
حداقل سالی یک بار برای چکاپ به متخصص گوارش یا داخلی مراجعه کنید
اگر کسی از خویشاوندانتان دچار سرطان روده بوده یا اخیراً سرطان او تشخیص داده شده است، حتما به پزشک خود بگویید
میوه جات سبزیجات فراوان و غلات حاوی سبوس مانند نان های سبوس دار مصرف نکنید
مصرف گوشت قرمز را محدود کنید و از مصرف گوشت های فرآوری شده پرهیز کنید چرا که مصرف این خوراکی ها با افزایش سرطان روده ارتباط دارد
پیاده روی، دوچرخه سواری یا هر ورزش دیگری را به صورت منظم در بیشتر روزهای هفته انجام بدهید
از مصرف الکل پرهیز کنید یا حداقل آن را محدود نمایید
دیدگاههای بازدیدکنندگان
اعظم مرتضوی
با سلام آیا کولیت پیشرفته نیاز به جراحی و برداشتن روده هست ؟ و اینک علت کولیت چیست ؟
997 روز پیش ارسال پاسخناشناس
با سلام، درمان قطعی کولیت اولسراتیو جراحی و برداشتن قسمتی یا تمام روده بزرگ می باشد که این در مواردیست که بیماری مزمن شده(بیش از 8 سال) و با دارو کنترل نمی شود و شدت عوارض آن زندگی عادی فرد مبتلا را دچار اختلال کرده است.
760 روز پیش ارسال پاسخمینا محمدحسنی
با سلام و عرض خدا قوت ،ممنونم از مطالبتون خیلی مفید بودند،من دخترم ۹ سالش هست و تقریبا ۴ ماهه که متوجه شدیم مبتلا به کولیت اولسراتیو هست کولونوسکپی و آندوسکوپی شده،یه مدت شیاف و دارو استفاده میکرد و الان شیاف رو قطع کردیم ولی کپسول مزالور رو استفاده میکنه،بیماری تا حدودی کنترل شده اما همچنان نگران هستیم که در سنین بالاتر دچار مشکل جدی نشه،لطفا بگین برای کودک در این سال این بیماری تا چه حد خطرناکه؟
701 روز پیش ارسال پاسخظهیرالدین زهره وند
سلام من ۷سال هست ک ب کولیت روده مبتلا هستم و مقطعی قرص خوردم وبعضی وقت ها هم قطع کردم ب دلایلی لطفان اگه کسی میتواند کمکی ب این بنده بکند ک چطور این مریضی را درمان بکنم تشکر میکنم
676 روز پیش ارسال پاسخ(با سلام ۰۹۱۸۳۵۲۶۸۰۷)
M .m
نعنا یک لیوان
659 روز پیش ارسال پاسخبادرهنگ یک قاشق چایخوری
نبات یا عسل
باهم یک ربع جوش
هر روز دوبار مصرف کنید
خوب میشین و منم دعا میکنید حتما
ناشناس
هر روزی یک لیتر آب برگ کلم سفید با آبمیوه گیری بگیر در 4مرحله با معده خالی بخور برای درمان زخم روده وخونریزی .صبحانه اول 2لیوان آب بخور بعد یه میوه شیرین مثل موز یا سیب .نهار وشام فقط سیب زمینی وقارچ .کدو سبز وهویج وکلم پخته وکدو حلوایی می تونی لوبیا چیتی ونخود پخته هم اضافه بشه .فقط میوه های شیرین حق داری بخوری.سبزیات یا به صورت اسموتی یا پخته.قید تمام مرکبات ولبنیات ومرغ وگوشت ومرغ وسرخ کردنی نان وبرنج رو بزن .روزی یه قرص پروبیوتیک بخور خیلی خوبه .قرص b12 هر 2روز یکبار.قرص مولتی ویتامین روزی یک عدد.تخم کتان روزی یک قاشق مرباخوری آسیاب کن بخور .این رژیم رو 2هفته بگیر اثرشو می بینی فقط خوب بجو غذارو.بابونه .بومادران .تخم خرفه .بارهنگ خیلی خوبن آسیاب کن دم کن بخور .فقط سبزیجات پخته یا اسموتی ومیوه شیرین ومقداری حبوبات پخته
591 روز پیش ارسال پاسخناشناس
سلام طب سنتی ایرانیان دکتر فهیمی،خیابان کارکر بالاتر از چهار راه فاطمی مراجعه کنید دراوهاش خیلی تاثیر دارن در بهبود کولیت
287 روز پیش ارسال پاسخناشناس
سلام به افغانستان روان كده ميتانين؟
92 روز پیش ارسال پاسخناشناس
طب سنتی یک دروغ و یک عریب است برای بیماریهای حال حاصر
91 روز پیش ارسال پاسخناشناس
انشاالله که خداوند بزرگ من و شمارا و بقیه عزیزان را شفاه بدهد البته معجزه ای خداوند بزرگ و رعایت کردن خیلی تاثیر گذار است.....
245 روز پیش ارسال پاسخMojtabaمجتبی
سلام من الان ۱۳ سال درگیر کولیت هستم شما را بیشتر توصیه میکنم تشریف ببرید پیش دکتر سید امیر طاهری برد فوق تخصصی ایران و آمریکا را داره صدرصد برید پیشش من نتبجه گرفتم شما هم برید
35 روز پیش ارسال پاسخ