پنومونکتومی به عمل جراحی گفته میشود که در آن، همه شش برداشته میشود. اگر شش راست برداشته شود به آن پنومونکتومی راست و اگر شش چپ برداشته شود، پنومونکتومی چپ میگویند. عمل شش برداری گسترده ترین نوع جراحی ریه است. دیگر انواع جراحی های ریه برش گوه ای و لوبکتومی هستند که در آنها تنها بخشی از ریه برداشته میشود.
تا به حال فکر کردهاید چقدر قفسه سینه شما میتواند بر کیفیت زندگیتان تأثیر بگذارد؟ شاید به نظر نرسد، اما ناهنجاریهای قفسه سینه، که به اختصار به آنها پکتوس (Pectus Deformities) میگوییم، میتواند بر جنبههای مختلف زندگی افراد اثرگذار باشد. این ناهنجاریها معمولاً در دوران کودکی یا نوجوانی ایجاد میشوند و انواع مختلفی دارند. عمدتاً شامل پکتوس اگزکواتوم (پکتوس فرورفته) و پکتوس کاریناتوم (قفسه سینه کبوتر مانند) هستند. این مشکلات به دلایل مختلفی همچون رشد غیرطبیعی غضروفهای دندهای به وجود میآیند و میتوانند حتی ارثی نیز باشند. در این مطلب به بررسی جزئیات این ناهنجاریها، علل و عوامل و نیز روشهای تشخیص و درمان آنها خواهیم پرداخت.
ترومای قفسه سینه یکی از شایعترین انواع تروماها است که به دو دسته عمده تقسیم میشود: ترومای نافذ و ترومای غیر نافذ. ترومای نافذ شامل زخمهای ناشی از چاقو، اجسام برنده و تصادفات است، در حالی که ترومای غیر نافذ شامل افتادن از ارتفاع، تصادف با اتومبیل و حوادث ورزشی میباشد.
گاهی وقتها برای درمان مشکلات و بیماریهای ریه، نیاز به عمل جراحی برداشتن بافتهای آسیب دیده هست. یکی از متداولترین جراحی های ریه، لوبکتومی است. در اینجا با لوبکتومی بیشتر آشنا میشوید.
اگر سرطان ریه غیر سلول کوچک در مرحله یک باشد، گاهی عمل جراحی تنها درمانی است که بیمار نیاز دارد. در عمل جراحی، لوب ریه که تومور در آن است، برداشته میشود. به این جراحی لوبکتومی میگویند. گاهی هم ممکن است تکه کوچکتری از ریه برداشته شود (جراحی برش اسلیو، سگمنتکتومی و یا برش گوه ای).
گزینه های درمانی برای سرطان ریه غیر سلول کوچک (نان اسمال سل) بیشتر بر پایه مرحله سرطان پیشنهاد میشود ولی عوامل دیگری مانند وضعیت سلامتی، عملکرد ریه و نیز برخی ویژگیهای خود سرطان نیز اهمیت دارند.
تومور خوش خیم ریه به توده غیرطبیعی گفته میشود که از تقسیم یا مرگ غیرطبیعی سلولها در بافت ریه یا راههای تنفسی که به ریه میرسند، رشد کرده است ولی سرطانی نیست. برخی از تومورهای خوش خیم ریه هامارتوما (adenomas)، آدنوما (adenomas) و پاپیلوما (papillomas) هستند. در بیشتر موارد تومورهای خوش خیم ریه نیازی به درمان ندارند.
فلج تارهای صوتی وضعیتی است که باعث از دست دادن کنترل ماهیچه هایی میشود که صدا را کنترل میکنند. هنگامی چنین چیزی رخ میدهد که پالسهای عصبی به حنجره مختل میشوند و در پس آن، فلج ماهیچه های تارهای صوتی رخ میدهد.
لارنگواسپاسم (Laryngospasm ) به اسپاسم یا انقباض ناگهانی تارهای صوتی گفته میشود که وضعیتی ترسناک است و نفس کشیدن را سخت میکند. این رویداد نادر اغلب خود نشانه ای از وضعیتی دیگر است. اگر چندین بار لارنگواسپاسم داشته اید، باید پیش پزشک بروید تا چرایی آن بررسی شود.
تنگی ساب گلوت (Subglottic stenosis) به باریک شدن نای گفته میشود. تنگی ساب گلوت میتواند مادرزادی باشد یا در طول زندگی رخ دهد. گاهی علت این وضعیت روشن نیست که به آن تنگی ساب گلوت ایدیوپاتیک میگویند.
اپی گلوت یا برچاک نای به دریچه غضروفی کوچکی گفته میشود که سر نای جای دارد و سوراخ نای را میپوشاند تا هنگامی که چیزی میخوریم به درون نای راه پیدا نکند. اپی گلوتیت (Epiglottitis ) به التهاب اپی گلوت یا برچاک نای گفته میشود. التهاب اپی گلوت میتواند راه هوا را بند بیاورد و خفگی را در پی داشته باشد. عوامل گوناگون از سوختگی مایعات داغ گرفته تا آسیب دیدن گلو میتوانند به اپی گلوتیت بینجامند.
یک پژوهش بازبینی در سال 2018 میگوید تراکئوبرونشیت و برونشیت حاد اغلب به جای هم به کار برده میشوند. حاد به این معنی است که این وضعیت تنها چند هفته است که رخ داده. تفاوت میان این دو واژه به جایگاه التهاب برمیگردد. در تراکئوبرونشیت، التهاب در نای رخ داده ولی در برونشیت، التهاب تنها در نایژه ها دیده میشود.
سرطان نای به سرطانی گفته میشود که از خود نای آغاز شده باشد نه این که بر اثر گسترش سرطان از جای دیگری از بدن به نای، ایجاد شده باشد. سرطان نای به طور کلی وضعیتی نادر است.
تومور نای (تومورهایی که از نای آغاز میشوند) نادر هستند. تومورهای سرطانی که از جای دیگری از بدن مانند تیروئید، مری، حنجره یا شش ها آغاز شده اند و به نای گسترش یافته اند (متاستاز) بیشتر از تومور خود نای شایع هستند ولی تنها 2% از همه تومورهای دستگاه تنفسی فوقانی را تشکیل میدهند.
سرطان گلو به سرطانی میگویند که از حلق یا حنجره آغاز میشود. گلو یک لوله ماهیچه ای است که از پشت بینی آغاز شده و به گردن میرسد. سرطان گلو بیشتر از سلولهای چربی آغاز میشود که سطح درونی گلو را پوشانده اند. حنجره درست در زیر گلو جای دارد. حنجره از غضروف ساخته شده و تارهای صوتی در آن جای دارند که با لرزش آنها صدا درست میشود و میتوانیم حرف بزنیم.
جراحی نای تراکئوستومی (Tracheostomy) عمل جراحی است که برای رساندن اکُسیژن و هوای کافی به ریه ها انجام میشود و در آن از گردن، سوراخی در نای درست میشود. کسی که تراکئوستومی میکند، از لوله تراکئوستومی که در سوراخ گردن او جایگذاری شده نفس میکشد. تراکئوستومی میتواند ماندگار یا گذرا باشد.
دنده گردنی به استخوان اضافی در گردن گفته میشود که در برخی افراد از هنگام تولد وجود دارد. داشتن دنده گردنی وضعیتی نادر است و داشتن علائم آن باز هم کمیاب تر است. دنده گردنی در موارد نادر میتواند درد یا ضعف در بازو به دنبال داشته باشد ولی با درمان بهتر میشود. از آنجایی که دنده گردنی هیچ کاری در بدن انجام نمیدهد میتوانید آن را با جراحی بردارید.
جراحی های قفسه سینه یا توراسیک ( Thoracic ) به انواع جراحی هایی گفته میشود که در بخش سینه (thorax) انجام میشوند. جراحی های قفسه سینه افزون بر جراحی قلب و ریه، جراحی مری، نای و بخشهای دیگر سینه را نیز در بر میگیرد. ترمیم دریچه قلب، برداشتن تومور ریه یا ترمیم آنوریسم در سینه نیز همگی از دسته جراحی های قفسه سینه یا توراسیک به شمار می آیند
پیشینه روش جراحی راویج"جراحی راویچ" تکنیک جراحی خاصی است که برای اصلاح پکتوس اکسکاواتوم (سینه قیفی شکل) و پکتوس کاریناتوم (سینه کبوتری) ، توسعه یافته است. این جراحی به افتخار دکتر مارک ام راویچ، جراح اطفال آمریکایی که پیشگام این روش اصلاحی در دهه 1940 بود، نامگذاری شده است.
احساس طعم تلخی در دهان به دلایل مختلفی رخ می دهد. حس چشایی حسی پیچیده است که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند تغییرات هورمونی، عدم سلامت دهان، بارداری و خشکی دهان و ... قرار گیرد.
یکی از بیماریهایی که متاسفانه خیلی تو مملکت ما متولی نداره تغییرات مادرزادی قفسه صدری یعنی در حقیقت چست والدیفرمیتی یا پکتوس اکس کاواتوم پکتوس کاریناتوم یا سندروم پولند از این ردیف هستند اینها تغییرهای مادرزادی هستند که باعث میشن جناق فرو رفته بشه یا برآمده بشه و در مورد سندروم پولند ضمن این تغییر شکلها عضلات پکتورالیس هم ممکنه آتروفیل شده باشند ویا تشکیل نشده باشند در هر صورت این تغییر شکلهای مادرزادی قفسه صدری نسبتاً شایع هستند ولی کسانی که مبتلا هستند معمولا در سنین بالا یعنی حدود سنین بلوغ هست که متوجه این تغییر شکل میشن و تصمیم
خونریزیهای دستگاه گوارش موضوعی شایع و جدی هستند که نیازمند توجه ویژهای میباشند. دستگاه گوارش طولی بیش از ۳۰ متر دارد و سیستم آن بهطور فعال عمل میکند
همانطور که می دانید کولونوسکوپی داخل روده بزرگ شامل کولون، رکتوم و مقعد را معاینه می کند. در کولونوسکوپی، کولونوسکوپ از طریق مقعد و رکتوم به کولون عبور می کند. در طول مسیر، تصاویری از داخل روده بزرگ را به صفحه نمایش می فرستد و بوسیله آن بیماری و مشکلات روده تشخیص داده می شود که عبارتند از:
بیماری سیستم ایمنی خودکار که به آن "میاستنی گراویس" گفته میشود، ناشی از تولید آنتیکوری است که به گیرندههای استیلکولین در عضلات مخطط حمله میکند. این بیماری باعث اختلال در عملکرد عضلات میشود
همانطور که می دانید کولونوسکوپی داخل روده بزرگ شامل کولون، رکتوم و مقعد را معاینه می کند. در کولونوسکوپی، کولونوسکوپ از طریق مقعد و رکتوم به کولون عبور می کند. در طول مسیر، تصاویری از داخل روده بزرگ را به صفحه نمایش می فرستد و بوسیله آن بیماری و مشکلات روده تشخیص داده می شود
کلونوسکوپی روده زمانی انجام می شود که فرد مدت ها با مشکلات روده روبرو بوده است. در این روش پزشک لوله ای را به درون روده هدایت کرده و روده بزرگ را از نظر وجود ناهنجاری ها بررسی می کند.
یبوست مشکل در دفع مدفوع است و زمانی اتفاق می افتد که فرد کمتر از سه بار در هفته دفع مدفوع داشته باشد یا دفع مدفوع برای فرد دشوار باشد.الگو های حرکات روده از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اجابت مزاج در افراد از سه بار در روز تا سه بار در هفته متغیر است.
گرسنگی نشانه این است که بدن نیاز به سوخت دارد. مغز و روده با هم کار می کنند تا این احساس را به فرد بدهند. عواملی مانند مصرف برخی دارو ها، تغییرات روحی و احساسی و بیماری ها موجب مشکل عدم گرسنگی می شوند. در ادامه به عواملی که در کاهش اشتها موثرند پرداخته و بطور مختصر در مورد نحوه تاثیر آن ها صحبت خواهیم کرد.
همانژیوم کبدی توده ای خوش خیم در کبد است که از درهم پیچیدگی رگ های خونی تشکیل شده است. تخمین زده می شود که این توده های کبدی شایع در 20٪ از جمعیت رخ دهند.
افراد زمانی آروغ (Burping) می زنند که هوای اضافی از طریق دهان از معده خارج شود. این آروغ زدن به دلایل مختلفی رخ می دهد که در ادامه به آن ها اشاره شده است.
گاهی پیش می آید که افراد در معده خود احساس نبض می کنند و این زمانی اتفاق می افتد که عاملی باعث شود که در آن چیزی باعث افزایش جریان خود در آن ناحیه شده و فرد بتواند آئورت شکمی را لمس کند. افراد ممکن
خارش داخل یا اطراف مقعد یک بیماری پوستی است ممکن است در شب یا بعد از اجابت مزاج بدتر شود که اغلب شدید است و می تواند خجالت آور و ناراحت کننده باشد. خارش مقعد چندین علت احتمالی دارد و شامل عفونت، هموروئید، اسهال مداوم، بهداشت ضعیف مقعد، تیروئید، دیابت، وجود انگل کرمک، آلرژی، مصرف برخی غذا ها و نوشیدنی ها است. التهاب پوست که درماتیت نیز نامیده می شود، یکی دیگر از علل است
گاهی افراد حس می کنند چیزی در گلوی آن ها گیر کرده است که می تواند بصورت وجود توده، سفتی یا فشار در گلو احساس شود. این احساس می تواند بصورت ادامه دار یا متناوب باشد. این احساس معمولا، ناشی از انسداد
اگر سرطان معده فرد درمان شده باشد و عود نکند (به بهبودی برسد)، امید به زندگی او بسته به عوامل مختلف می تواند به زندگی فرد بدون سرطان نزدیک شود. برای کسانی که چندین سال پس از درمان بدون عود سرطان هستند، خطر عود معمولاً با گذشت زمان کاهش می
کیست های کبدی، کیسه های پر از مایع هستند که در کبد شکل می گیرند. به طور کلی این کیست ها خوشخیم و غیرسرطانی هستند و اغلب مشکلی برای سلامت ایجاد نمی کنند. تنها درصد کمی از این کیست ها به اندازه ای بزرگ می شوند که ممکن است علائم بالینی ایجاد کنند. در برخی موارد، کیست های کبدی می توانند ناشی از اختلالات ارثی باشند، که در چنین شرایطی ممکن است نیاز به ارزیابی و درمان پزشکی باش
چگونه بفهمیم به گلوتن حساسیت داریم؟مختصر و مفید در مورد بیماری سلیاک (عدم تحمل یا حساسیت به گلوتن)در صورتی که پس از مصرف غذا های حاوی گلوتن علائمی مانند نفخ، اسهال، درد شکم، سردرد، خستگی و درد مفاصل را تجربه کردید به احتمال زیاد دچار بیماری سلیاک شده اید.
درد سمت چپ شکم می تواند بر اساس محل درد (بالا، میانه یا پایین) و ویژگیهای آن (تیز، مبهم، گرفتگی و غیره) دلایل مختلفی داشته باشد. در اینجا به علل رایج درد بر اساس محل آن اشاره شده است
یکی از بیماریهای خیلی شایع که در حقیقت بسیار مورد سوال قرار میگیره بیماریهای ناحیه مقعد به خصوص درد هست و خونریزی در حقیقت وقتی که خونریزی از ناحیه مقعد هست دو تا شاخصه را باید در نظر بگیریم یکی رنگ خونی هست که میاد یکی هم اینکه آیا توام با درد هست یا نه آیا اجابت مزاج دردناکه یا نه
به عنوان یک امر قاطع عرض میکنم کوتاهترین راه برای جراحی که الان در استرس یک بیماری است که دچار عارضی شده این است که بستگان بیمار و خود بیمار به زور شفاف صادقانه و بلاواسطه در جریان تمامی عمق حادثه مطمئناً بیماران ما و همراهان بیمار اطرافیان بیمار اگر با صداقت در جریان اتفاقی که افتاده قرار بگیرند همراه پزشک خواهند بود
به طور اصولی هر جراحی دلش نمیخواد که عارضهای در جراحی براش پیش بیاد هر طبیبی اینطوره بنابراین تمام سعیشونو میکنند راهش این هست که مطالعه بیشتری داشته باشند در جریان کنگرهها قرار بگیرند تغییرات علم رو همگام باشند و در سمینارها و کلاس های آموزشی که بعد از خاتمه تحصیل بعد از فراغت از تحصیل برگزار میشه شرکت بکنند و عوارض را بشناسند
کارسینوم هپاتوسلولار (HCC) در سلول های کبدی ایجاد شده و متداول ترین نوع سرطان اولیه کبد (سرطانی که از خود کبد شروع می شود) است. این سرطان اغلب در افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی مانند سیروز ناشی از هپاتیت B یا عفونت هپاتیت C رخ می دهد.
با سلام دکتر بهزاد رحمانی هستم متخصص جراحی عمومی فوق تخصص جراحی ریه و قفسه صدری امروز میخوام راجع به یک بیماری صحبت بکنم که نسبتاً زیاد دیده میشه ولی خیلی متولی معینی نداره توی کشور ما میدونیم که تغییر شکل مادر قفسه صدری اشکال مختلفی میتونه داشته باشه در حقیقت دو تا از شایعترین اونها که سینه کفتری و سینه قیفی در بین مردم شناخته میشه عبارت است از پکتوس اکسکوواتوم و پکتوس کاریناتوم انواع دیگهای هم از تغییر شکلها هستند که شکلهای نامعینی در قفسه صدری ایجاد میکنند که خیلی ترمینولوژی خاصی ندارند در مورد شیوع این بیماری تقریباً یک دهم در یک دهم درصد در هزار هست و به همین جهت میشه گفتش که نسبتا بیماری شایعی هست ...
ریفلاکس به معنای برگشت اسید معده به داخل مری است که به دلیل عدم سازگاری ساختار داخلی مری با اسید، میتواند عوارضی ایجاد کند. از جمله این عوارض میتوان به سرفههای صبحگاهی و درد قفسه سینه اشاره کرد که ممکن است با دردهای قلبی اشتباه گرفته شود. تماس مکرر اسید با مخاط مری میتواند منجر به تغییرات سلولی و ایجاد زخمهایی به نام "مری بارت" شود که پیشدرآمد سرطان مری است.
آنژیوسارکوم کبدی نوعی نادر و تهاجمی از سرطان کبد است که در مراحل اولیه علایمی را ایجاد نمی کند و این امر تشخیص آن را مشکل می کند. در نتیجه این بیماری در مراحل بعدی، که درمان مشکل و با نتایج ضعیف خواهد بود، تشخیص داده می شود.درمان اولیه آنژیوسارکوم کبد جراحی است، اما شیمی درمانی، پرتودرمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی نیز استفاده می شود.