غده تیموس یا تایموس (Thymus) ، اندامی در سینه در زیر استخوان جناغ است که بخشی از دستگاه لنفاوی در سیستم ایمنی بدن به شمار می آید. غده تیموس نوعی گلبول سفید به نام لنفوسیت تولید میکند که به بدن در مقابله با عفونت، کمک میکند.
دو نوع سرطان تیموس وجود دارد: تایموما (thymoma ) و تایمیک کارسینوما (thymic carcinoma) که هر دو نادر هستند. سرطان زمانی ایجاد میشود که سلولهای سرطانی در سطح بیرونی غده تیموس، تشکیل میشوند.
تایمیک کارسینوما که به آن کارسینوم تیمیک نیز میگویند، تهاجمی تر از تایموما بوده و درمان آن سخت تر است. تایمیک کارسینوما به عنوان تایمومای نوع C نیز شناخته میشود.
افرادی که دچار تایموما میشوند ممکن است بیماری خود ایمنی مانند آرتروز روماتیسمی، آپلازی خالص گلبول قرمز اکتسابی (acquired pure red cell aplasia) یا میاستنی گراویس (myasthenia gravis) نیز داشته باشند.
علائم سرطان تیموس چیست؟
بر اساس جامعه سرطان امریکا، تقریبا 4 نفر از هر ده فرد مبتلا به این بیماری، در زمان تشخیص سرطان علائمی نداشته است. در بسیاری از مواقع این سرطان در معاینه یا آزمایشی که برای مشکل دیگری انجام شده بود، شناسایی میشود.
هنگامی که علائم سرطان تیموس بروز میکند، معمولا شامل سرفه های مداوم، تنگی نفس، درد سینه، مشکل بلع، کاهش اشتها یا کاهش وزن می باشد. چون این علائم اختصاصی نیستند تشخیص بیماری به تاخیر می افتد.
چگونه سرطان تیموس تشخیص داده میشود؟
معاینه بدن برای بررسی هر یافته مشکوک مانند برجستگی یا توده انجام میشود. آزمایشهای دیگر برای تشخیص به صورت زیر است:
عکس پرتوی ایکس از سینه
پت اسکن، سی تی اسکن یا ام آر آی
نمونه برداری (بیوپسی) و بررسی سلولهای تیموس در زیر میکروسکوپ
با سیستم مرحله بندی سرطان، مرحله سرطان مشخص میشود. در این سیستم اندازه، گستردگی و مشخصه های دیگر سرطان در نظر گرفته میشود. سرطان تیموس مرحله 1 تهاجمی نیست در حالی که در مرحله 4 سرطان به اندامهیا دور مانند کبد یا کلیه گسترش یافته است.
درمان این سرطان به گستردگی بیماری که با مرحله آن مشخص میشود، بستگی دارد.
درمان سرطان تیموس
چند روش درمان برای سرطان تیموس وجود دارد که بسته به مرحله سرطان تعیین میشود.
عمل جراحی روش حتمی برای برداشتن سرطان است و زمانی که امکان برداشتن تومور، غده تیموس یا بافتهای سرطانی دیگر باشد، انجام میشود.
اگر سرطان خیلی بزرگ باشد یا تا فواصل دور گسترش یافته باشد و نمیتوان آن را به طور کامل برداشت، ممکن است ابتدا پرتو درمانی برای کوچک کردن تومور انجام شود و سپس جراحی صورت بگیرد. همچنین ممکن است پزشک تصمیم بگیرد هر چقدر از تومور را که میتواند بردارد و سپس روش درمانی دیگری در پیش بگیرد.
شیمی درمانی یا پرتو درمانی ممکن است پیش یا پس از جراحی انجام شود.
در پرتو درمانی، از اشعه ایکس با انرژی بالا برای از بین بردن سلولهای سرطانی (با تخریب دی ان ای آنها) استفاده میشود.
در شیمی درمانی داروهایی برای نابود کردن سلولهای سرطانی مصرف میشود.
داروهای شیمی درمانی معمولا به صورت تزریقی (در داخل رگ) داده میشوند تا در سرتاسر بدن کارگر باشند و سرطانی را که ممکن است به بخشهای دیگر نیز رسیده باشد هدف قرار دهند.
هورمون درمانی یکی دیگر از روشهای درمان سرطان تیموس است. برخی از هورمونها باعث رشد سرطان میشوند و اگر مشخص شود سرطان شما گیرنده های هورمون دارد (جایی برای اتصال به هورمونها)، داروهایی برای مهار عملکرد هورمونها بر سلولهای سرطانی، داده میشود.
پس از درمان سرطان تیموس
چشم انداز بلند مدت درمان سرطان تیموس بستگی به چند عامل از جمله سن بیمار و وضعیت سلامت او، برداشتن تمامی تومور در عمل جراحی، نوع سرطان و مرحله بیماری دارد.
پس از پایان درمان، پیگیریهای بعدی باید برای نظارت بر هر گونه عوارض جانبی درمان و اطمینان یافتن از عدم برگشت سرطان انجام شود.
خطر برگشت سرطان وجود دارد و به همین علت بیماران دچار اضطراب زیادی می شوند. برای کنترل اضطراب و استرس و مدیریت روانی خود، با متخصص سلامت روان صحبت کنید و از گروههای حمایتی مانند انجمنها و خیریه های سرطان، کمک بگیرید.
دکتر بهزاد رحمانی
دیدگاههای بازدیدکنندگان
کبری اسداله زاده
باسلام
936 روز پیش ارسال پاسخخانم49 ساله هستم که با متاستاز تیرویید و درگیری تیموس توسط دکتر احمدتاج الدین در بیمارستان بهمن جراحی توراکس شدم
با تشخیص درست و جراحی فوق العاده ایشون در حال درمان هستم
اسی
الان ما چکار کنیم؟؟؟
662 روز پیش ارسال پاسخحمید رشیدپور
با سلام :
639 روز پیش ارسال پاسخآقایی هستم ۵۳ ساله که از سال ۱۴۰۰ و در پی سرفه های شدید و ممتد ، به پزشک متخصص ریه مراجعه نموده و برای من تشخیص تایموما گذاشته شد .
پس از نمونه برداری قرار بر جراحی باز توسط جراح توراکس شد .
ولی متاسفانه به دلیل اکسیژن پایین خون و ریسک بالای عمل باز و بیهوشی ، عمل کنسل و جراح بنده را مجددا به متخصص ریه معرفی نمودند و دارو درمانی با دارو و اسپری های مختلف برای بالا رفتن و تنظیم اکسیژن خون شروع گردید .
متاسفانه این دارو درمانی ، تا یکسال به طول انجامید و علام شدید بیماری میاستنی گراویس هم در من پدیدار گردید و به صورت اورژانسی و حال وخیم در بیمارستان بستری شدم .
پس از بستری شدن و ۵ بار پلاسمافرزس ، تزریق ۲۰ ویال ivig و ۲ نوبت ریتوکسیماب ، اکسیژن خون نرمان و حال عمومی مساعد تر شد .
و فورا متخصص مغز و اعصاب بنده را به جراح توراکس معرفی نمودند و جراحی بسیار سخت تایموما هم به صورت باز و هم لاپراسکوپی پشت ریه و برداشتن کامل تیموس ، و قسمتی از ریه و حنجره انجام گردید .
بعد از انجام عمل خوب و موفقیت آمیز تایموما ، حال عمومی بنده عالی و خوب میباشد .
ولی متاسفانه مشکلات میاستنی همچنان به قوت خود باقیست و با ضعف شدید حرکتی و عضلانی ، مشکل بلع و دید چشمان و گرفتگی شدید عضلات درگیر هستم و مجددا ۲۰ ویال ivig و ۱ بار دیگر ریتوکسیماب تزریق نمودم .
دکتر جراح به دکتر آنکولوژ معرفی نمودند و ۲۵ جلسه پرتودرمانی شده ام .
در حال حاضر روزی ۲۰ میل پردنیزولون ،۲ عدد مستینون ۶۰ و ۱ عدد گاباپنتین ۳۰۰ میخورم .
از طرف دکتر آنکولوژ نیز مقرر گردید هر سه ماه یکبار اسکن رنگی بگیرند . تا وضعیت پیشرفت مشخص گردیده و در صورت نیاز شیمی درمانی انجام شود .
سوال من این است که : آیا این بیماری میاستنی با انجام این عمل سخت و مراحل بعد آن برطرف خواهد شد و رو به بهبودی خواهد بود ؟؟
ممنون
مختار سلیمی
سلام دوست عزیز از خداوند منان خواستار بهبودی جنابعالی و تمام مریضان هستم اگر براتون امکان داره شماره تماس خود رو اعلام کنید پدر ینده نیز در ابتدای این مریضی هستند که حداقل از تجربیات جنابعالی استفاده ببریم تماس بنده ۰۹۱۸۱۳۲۲۳۸۳ سلیمی
632 روز پیش ارسال پاسخناشناس
سلام.برای درمان میاستنی گراویس که همون ضعف عضله و تاری و دوبینی جشم هست.مطب دکتر سخاوت پور.متخصص مغزو اعصاب در تهران هستن.یعنی دو هفته نشده حالت خوب خوب میشه.
415 روز پیش ارسال پاسخناشناس
واقعا دکترش خوبه؟
300 روز پیش ارسال پاسخناشناس
خانم ۳۳ ساله هستم . در ناحیه تیموس مدت دو سه ماهه درد دارم اوایل درد موقتی بود حالا بصورت دائم و گاهی شدید . ایا ممکنه فقط در علایم سرطان باشه؟ گاهی خیلی کم پیش میاد سرفه بی دلیل داشته باشم
349 روز پیش ارسال پاسخمدیر سایت
آخرین گزارش و تصویر سی تی اسکن از قفسه صدری را با تماس برای منشی مطب ارسال بفرمایید
338 روز پیش ارسال پاسخ