درمان سیروز بستگی به این دارد که چه عاملی باعث این بیماری شده است و چه عوارضی در اثر این بیماری به وجود آمده است. در مواردی که سیروز عوارضی ایجاد کرده است، ممکن است لازم باشد بستری شوید. 


تغذیه سالم 

از آنجایی که سوء تغذیه در کسانی که سیروز کبدی دارند شایع است، تغذیه سالم در همه مراحل این بیماری اهمیت دارد. توصیه میشود رژیم غذایی متعادل داشته باشید. اگر دچار ورم شکم شده اید، رژیم غذایی کم نمک توصیه میشود. کسانی که سیروز دارند نباید صدف خام بخورند چون حاوی باکتری است که باعث عفونت جدی میشود. برای بهبود تغذیه، ممکن است پزشک مکملهای مایع خوراکی یا تغذیه از راه لوله (که از طریق بینی وارد حلق میشود) را توصیه نماید. 


پرهیز از مصرف الکل و مواد مخدر 

کسانی که سیروز دارند، نباید هیچ گونه الکل یا مواد غیر قانونی مصرف کنند چرا که هر دو، باعث شدت آسیب دیدگی کبد میشوند. از آنجایی که بسیاری از گیاهان دارویی، ویتامینها و داروهای تجویزی و بدون نسخه، بر عملکرد کبد تاثیر میگذارند نباید پیش از مشورت با پزشک چیزی مصرف کنید. 


درمان عوارض سیروز کبدی 

  • آب آوردن شکم و ورم بدن 

برای کسانی که پا یا شکمشان آب آورده و ورم کرده است، دکتر داروهای دیورتیک تجویز میکند تا مایع اضافی جمع شده در بدن، دفع شود. اگر مقدار زیادی مایع در بدن جمع شده است ممکن است لازم باشد تخلیه شود. همچنین باید با آزمایش های لازم اطمینان حاصل شود عفونتی در شکم ایجاد نشده باشد. داروهای آنتی بیوتیک خوراکی برای جلوگیری از عفونت ممکن است تجویز شوند. عفونت شدید ممکن است نیاز به آنتی بیوتیک تزریقی داشته باشد. 


  1. فشار بالای سیاهرگ پورتال (باب) کبد 

دکتر برای کاهش فشار رگ ممکن است نیترات یا داروهای بازدارنده بتا تجویز نماید. داروهای بازدارنده بتا، فشار در واریس ها را پایین می آورند و خطر خونریزی را کاهش میدهند. خونریزی گوارشی نیاز به آندوسکپی فوری مری و معده دارد. 

ممکن است دکتر با استفاده از حلقه کشی مخصوصی، رگ را تحت فشار قرار بدهد تا خونریزی را متوقف کند. کسانی که در گذشته واریس داشته اند گاهی باید برای جلوگیری از بروز مجدد آن در آینده، دارو مصرف نمایند. 


  1. انسفالوپاتی کبدی یا هپاتیک (Hepatic encephalopathy) 

انسفالوپاتی هپاتیک با پاکسازی روده بزرگ با مسهل لاکتولوز (به صورت خوراکی یا انما) درمان میشود. داروهای آنتی بیوتیک نیز در صورت لزوم، تجویز میشوند. 

ممکن است از شما خواسته شود مصرف پروتئین را محدود کنید. 

با کنترل عوارض دیگر سیروز، انسفالوپاتی هپاتیک نیز ممکن است بهبود یابد. برخی از کسانی که سیروز دارند و دچار نارسایی هپاتورنال (hepatorenal ) میشوند، باید مرتبا تحت درمان همودیالیز قرار بگیرند . در این درمان، با استفاده از یک دستگاه، مواد زاید از خون خارج میشود. دارو نیز برای بهبود گردش خون در کلیه ممکن است تجویز شود. 


  1. سایر درمانها 

درمانهای دیگری نیز برای برخی عوامل خاص سیروز کبدی وجود دارند. درمان سیروز ناشی از هپاتیت، بستگی به نوع خاص هپاتیت دارد. مثلا اینترفرون و سایر داروهای ضد ویروسی برای هپاتیت ویروسی تجویز میشوند . برای هپاتیت خود ایمنی (که عامل ویروس در آن دخیل نیست)، داروهای کورتیکواستروئید (کورتون) و داروهای دیگر سرکوب کننده ایمنی تجویز میشوند. 

برای درمان برخی علائم سیروز مانند دل درد و خارش نیز دارو تجویز میشود. 

https://www.healtheuropa.eu/wp-content/uploads/2020/08/iStock-Natali_Mis-696x392.jpg

چه زمانی برای درمان سیروز نیاز به پیوند کبد وجود دارد؟ 

پیوند کبد زمانی لازم است که عوارض این بیماری را نمیتوان با درمانهای نامبرده، کنترل کرد. پیوند کبد یک عمل جراحی بزرگ است که در آن کبد بیمار طی عمل جراحی بیرون آورده میشود و یک کبد سالم به جای آن در بدن جایگذاری میشود. پیش از تصمیم به پیوند کبد، گروهی از پزشکان در مورد فواید و معایب و خطرات این درمان برای بیمار، بحث و تصمیم گیری میکنند. احتمال بقای بیمار طی سالهای اخیر بسیار بهبود یافته است چون درمانهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، جلوی حمله بدن به عضو پیوند شده و صدمه دیدن آن را میگیرند. 


تعداد کسانی که به پیوند کبد نیاز دارند بسیار بیشتر از تعداد کبدهای موجود برای پیوند است به همین علت فرد نیازمند کبد باید مدتها در صف انتظار دریافت پیوند بماند و ارزیابی های پیچیده ای را پیش از دریافت عضو، انجام بدهد. 


چه کسانی در اولویت پیوند کبد هستند؟ 

به طور کلی اعضا پیوندی به کسانی داده میشود که بهترین شانس زندگی طولانی پس از پیوند را داشته باشند. بقا پس از پیوند نیاز به مراجعه ها و پیگیریهای زیاد و پیاپی و همکاری کامل با تیم پزشکی دارد. 



https://surgery.ucsf.edu/conditions--procedures/cirrhosis.aspx