سوالات متداول در مورد سرطان تیروئید
نقش غده تیروئید در بدن چیست؟
غده تیروئید در دو طرف نای و کمی در جلوی گردن قرار دارد. این غده هورمون تیروئید ترشح می کند که عملکرد های بدن مانند ضربان قلب، سطح انرژی و وزن را کنترل می کند. هورمون دیگری که توسط غده تیروئید تولید می شود کلسی تونین است که به بدن در کنترل تعادل کلسیم کمک می کند.
سرطان تیروئید چیست؟
سرطان تیروئید بیماری است که در آن سلول های بدخیم (سرطانی) در بافت های غده تیروئید تشکیل می شوند. گره های تیروئید شایع هستند اما معمولا سرطان نیستند. سرطان تیروئید انواع مختلفی دارد. سن، جنسیت و قرار گرفتن در معرض تشعشعات می تواند خطر ابتلا به سرطان تیروئید را بالا ببرد.
احتمال ابتلا به سرطان تیروئید در چه افرادی بیشتر است؟
سرطان تیروئید هم در مردان و هم در زنان از اواخر نوجوانی تا سنین بالاتر رخ می دهد. بیشتر موارد سرطان تیروئید در زنان بین 30 تا 60 سال شایع است. اگرچه برخی از خانواده ها دارای انواع ارثی سرطان تیروئید هستند اما اکثر موارد سرطان تیروئید بدون علت مشخص یا عامل خطری رخ می دهد.
سرطان تیروئید بر چه اساسی طبقه بندی می شود؟
سرطان های تیروئید بر اساس ظاهر سلول های تومور در بیوپسی طبقه بندی می شوند. اکثر سرطان های تیروئید سرطان های تیروئید خوب تمایز یافته نامیده می شوند به این معنی که سلول ها وقتی بدخیم می شوند، ویژگی های مهم سلول های تیروئید طبیعی را حفظ می کنند. سرطان های تیروئید که به خوبی تمایز یافته اند را می توان بیشتر به عنوان سرطان تیروئید پاپیلاری (شایع ترین) و سرطان تیروئید فولیکولی طبقه بندی کرد.
سرطان های تیروئید که به خوبی تمایز یافته اند، پیش آگهی بسیار خوبی دارند و در اکثر موارد درمان می شوند. انواع کمتر شایع سرطان تیروئید شامل کارسینوم مدولاری تیروئید، کارسینوم تیروئید با تمایز ضعیف و کارسینوم آناپلاستیک تیروئید است. مدیریت این نوع سرطان های تیروئید چالش برانگیزتر است.
علائم سرطان تیروئید چیست؟
اکثر سرطان های تیروئید بدون علامت هستند. برخی از آن ها می توانند علائمی مانند درد، مشکل در بلع، بزرگ شدن غدد لنفاوی و تغییرات صدا ایجاد کنند. سرطان تیروئید معمولاً با کشف یک توده یا ندول که به طور اتفاقی در سونوگرافی یا تصویربرداری دیگر احساس یا دیده شده، تشخیص داده می شود. برای تایید تشخیص باید بیوپسی انجام شود.
سرطان تیروئید چگونه تشخیص داده می شود؟
بیشتر گره های تیروئید خوش خیم هستند نه سرطانی.در صورتی که گرهی در تیروئید با معاینه فیزیکی یا تصویربرداری کشف شد، با توجه به جزئیات خاصی که برای تخمین احتمال بدخیم بودن ندول استفاده میشود، رادیولوژیست می تواند توضیحات بیشتری در مورد آن را بدهد. یکی از مشخصه های مهم، اندازه گره است. سرطان های ریز تیروئید در غدد یک سوم بزرگسالان بصورت شناسایی نشده وجود دارد و اکثریت قریب به اتفاق آن ها هرگز شناسایی نمی شوند یا هیچ مشکل بالینی ایجاد نمی کنند. به همین دلیل و از آنجایی که بیوپسی دقیق ندول های کوچک دشوار است، هر ندول با اندازه کمتر از 1 سانتی متر ممکن است نیازی به ارزیابی بیشتر نداشته باشد. برای ندولهای بیش از 1 سانتی متر، سیستم درجه بندی اعمال میشود و در صورتی که نمره سطح نگرانی مناسب را نشان دهد، بیوپسی توصیه میشود. گره هایی که نیاز به بیوپسی ندارند، ممکن است با معاینات سونوگرافی مکرر کنترل شوند.
بیوپسی چطور انجام می شود؟
بیوپسی را می توان با آسپیراسیون با سوزن نازک و تحت بی حسی موضعی به دست آورد. در بسیاری از موارد از اولتراسوند برای تأیید اینکه آیا سوزن واقعاً از بافت ندول نمونه برداری می کند استفاده می شود. سپس نمونه توسط یک سیتوپاتولوژیست ارزیابی می شود. نتایج ممکن است قطعی بوده و سرطان یا اطمینان از خوش خیم بودن آن را نشان دهد یا ممکن است نامشخص باشد. در برخی موارد باید ارزیابی بیشتری برای بررسی تغییرات ژنی توسط آزمایشگاه ویژه نیاز باشد. اگر با بیوپسی سوزنی قطعیت سرطان مشخص نشد و برای بررسی ویژگی های بالینی نیاز به آزمایش های بیشتری باشد، ممکن است لازم باشد برای رسیدن به نتیجه قطعی بخشی از غده برداشته شود.
سرطان تیروئید چگونه درمان می شود؟
درمان معمولاً شامل جراحی و برداشتن تمام یا بخشی از غده تیروئید است. این عمل تحت بیهوشی عمومی و در اکثر موارد با یک برش کوچک در قسمت پایین گردن انجام می شود. برخی از بیماران مبتلا به سرطان ممکن است واجد شرایط برداشتن تیروئید با آندوسکوپی از طریق دهان باشند. در مواردی غدد لنفاوی نیز از گردن برداشته می شوند.
تصمیم گیری در مورد مقدار برداشتن تیروئید بر اساس عوامل متعددی از جمله اندازه ندول، سن و جنسیت و نوع سرطان تعیین می شود. اکثر جراحی های تیروئیدکتومی چه به صورت سرپایی انجام شده و چه با یک شب ماندن در بیمارستان، بدون تأثیر بر ساختار ها و عملکرد اطراف انجام میشوند.
پس از جراحی، ممکن است برای حفظ تعادل عملکرد بدن هورمون تیروئید تجویز شود. در مواردی ممکن است درمان های دیگری مانند ید رادیواکتیو در فواصل بعد از جراحی انجام شود. رادیوتراپی استاندارد (پرتو خارجی) و شیمی درمانی به ندرت استفاده می شود. ممکن است در برخی موارد رویکرد های نوآورانه شامل ایمونوتراپی (درمانی که از سیستم ایمنی بدن برای شناسایی و مبارزه با سلول های سرطانی استفاده میکند) و شیمیدرمانی هدفمند (که از دارو ها برای از بین بردن توانایی رشد و گسترش سلولهای سرطانی استفاده میکند) توصیه شود.
تشخیص هر نوع سرطانی برای فرد نگران کننده است، اما خبر خوب این است که از آنجایی که بیشتر سرطان های تیروئید کندتر از سایر انواع سرطان رشد می کنند، بسیار قابل درمان است. در واقع، شانس زنده ماندن 20 سال پس از تشخیص شایع ترین نوع این سرطان (یعنی کارسینوم پاپیلاری تیروئید) 98 درصد است.
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thyroid-cancer
دیدگاه خود را بنویسید