سوالات متداول در مورد واریس رکتوم  (Rectal Varices)


واریس رکتوم چیست؟

واریس های رکتوم رگ های خونی متورم در رکتوم هستند. آن ها به عنوان عارضه فشار خون بالا در ورید هایی که به کبد منتهی می شوند ایجاد می شوند.

علائم واریس رکتوم چیست؟

فشار خون پورتال باعث ایجاد واریس رکتوم می شودو علائم فشار خون پورتال شامل موارد زیر است:

  • خونریزی گوارشی
  • آسیت یا همان تجمع مایع در شکم
  • گرفتگی عضلات
  • نفخ
  • تنگی نفس

در بیش از 38٪ موارد، واریس رکتوم ممکن است خونریزی کند که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و بدون درمان مناسب می تواند کشنده باشد.

اگر خونریزی واریس رکتوم را تجربه کردید، به نزدیکترین کلینیک پزشکی مراجعه کنید، به خصوص اگر از قبل در مورد شما سیروز کبدی تشخیص داده شده است.

علت اصلی واریس رکتوم چیست؟

پرفشاری خون پورتال و در نتیجه آن واریس رکتوم از عوارض سیروز کبدی است. شایع ترین علل سیروز کبدی عبارتند از:

  • استفاده طولانی مدت از الکل
  • هپاتیت C
  • هپاتیت B
  • بیماری کبد چرب غیر الکلی

اکثر افرادی که به واریس رکتوم مبتلا می شوند سیروز کبدی دارند. تحقیقات نشان می دهد که میزان واریس رکتوم در افراد مبتلا به سیروز بین 38 تا 56 درصد است.

واریس های رکتوم نیز در 94% از افراد مبتلا به انسداد ورید پورتال خارج کبدی ایجاد می شود. انسداد ورید پورتال بیشتر از طریق لخته های خونی و گاهی اوقات از تومور ها ناشی می شود.

واریس رکتوم چطور تشخیص داده می شود؟

آندوسکوپی روش اصلی برای تشخیص واریس رکتوم است. آندوسکوپ یک لوله بلند با یک دوربین در انتهای آن است که داخل مقعد قرار می گیرد. سونوگرافی آندوسکوپیک می تواند قادر به تشخیص واریس هایی باشد که با آندوسکوپ قابل تشخیص نیستند.

واریس رکتوم چطور درمان می شود؟

واریس های رکتوم را اغلب می توان با جراحی با استفاده از آندوسکوپ درمان کرد. همچنین پزشکان معمولاً برای کمک به جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز می کنند.

برای درمان واریس معمولاً از چندین تکنیک استفاده می شود از جمله:

اسکلروتراپی تزریقی با استفاده از آندوسکوپی: در این روش از تزریق برای کوچک کردن عروق خونی استفاده می شود.

باند لیگاسیون با استفاده از آندوسکوپی: در این درمان نوارهای الاستیک در اطراف رگ های خونی قرار می گیرند تا از خونریزی جلوگیری شود.

تزریق سیانواکریلات: ماده ای تزریق می شود که به عنوان یک پلاگ برای پوشاندن واریس عمل می کند.

در صورتی که این درمان ها موثر واقع نشوند، ممکن است به جراحی تهاجمی تری نیاز باشد.

تحقیقات نشان می دهد که اسکلروتراپی تزریقی برای کنترل خونریزی فعال موثرتر از باند لیگاسیون است. خونریزی فقط در حدود 0.5٪ تا 5٪ از افراد رخ می دهد، اما می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

آیا هموروئید و واریس رکتوم یکی هستند؟

جواب این سوال منفی است. هموروئید و واریس رکتوم دو بیماری متفاوت هستند. واریس رکتوم فقط در افراد مبتلا به فشار خون بالا در ورید های منتهی به کبد یافت می شود. اما هموروئید در نتیجه فشار در قسمت تحتانی رکتوم ایجاد می شود. مواردی مانند نشستن طولانی مدت، یبوست مزمن و فشار در حین اجابت مزاج می تواند باعث ایجاد آنها شود.