ازوفاژینت ائوزینوفیلیک (Eosinophilic Esophagitis)

Eosinophilic esophagitis (EoE)

ازوفاژیت ائوزینوفیلیک چیست؟

ازوفاژیت ائوزینوفیلیک التهاب مری است که در اثر فراوانی گلبول های سفید خاص (ائوزینوفیل) ایجاد می شود. این بیماری در دسته بیماری های آلرژی غذایی دسته بندی می شود. از جمله علائم ازوفاژیت ائوزینوفیلیک می توان به سوزش سر دل، درد قفسه سینه و اشکال در بلع اشاره کرد.

ازوفاژیت ائوزینوفیلیک چقدر شایع است؟

تعداد افراد مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلیک حدود 1 در 10000 است. تقریباً سه چهارم موارد در مردان سفید پوست رخ می دهد. این بیماری اخیراً شناخته شده است و در دهه گذشته به طور فزاینده ای در بین بزرگسالان و کودکان تشخیص داده شده است.

علائم ازوفاژیت ائوزینوفیلیک چیست؟

افراد مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلیک ممکن است علائمی مانند سوزش سر دل، نارسایی، درد قفسه سینه و مشکل در بلع داشته باشند. نوجوانان و بزرگسالان مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلیک گهگاه از مشکلات بلع شکایت خواهند کرد. نوزادان و کودکان خردسال ممکن است دچار اختلالات تغذیه شوند که منجر به افزایش کم وزن می شود.

در تعداد کمی از موارد، ازوفاژیت ائوزینوفیلیک منجر به ایجاد مری بسیار باریک می شود. در نتیجه ممکن است غذا در مری گیر کند و نیاز به برداشتن اورژانسی داشته باشد.

ازوفاژیت ائوزینوفیلیک چگونه تشخیص داده می شود؟

ازوفاژیت ائوزینوفیلیک با آندوسکوپی فوقانی و بیوپسی تشخیص داده می شود. آندوسکوپی گاهی حلقه ها، پلاک های سفید (لکه ها) یا شیارهایی را در مری نشان می دهد.

با این حال، حتی اگر مری طبیعی به نظر برسد، فرد ممکن است به ازوفاژیت ائوزینوفیلیک مبتلا باشد. به همین دلیل نمونه های بیوپسی گرفته می شود. نمونه های بیوپسی در افراد مبتلا به این بیماری دارای تعداد زیاد و غیرعادی ائوزینوفیل در بافت مری هستند. گاهی اوقات ممکن است نیاز به انجام چندین بیوپسی باشد.

ازوفاژیت ائوزینوفیلیک چگونه درمان می شود؟

دو رویکرد اصلی درمانی برای ازوفاژیت ائوزینوفیلیک وجود دارد: مصرف دارو ها و مدیریت رژیم غذایی.

  • رویکرد های دارویی: داروهای ضد اسید، به نام مهارکننده های پمپ پروتون و استروئید ها رایج ترین دارو ها برای کنترل التهاب و سرکوب مستقیم ائوزینوفیل ها هستند. مهارکننده های پمپ پروتون را می توان به صورت خوراکی (به شکل قرص) مصرف کرد در حالی که دارو های استروئیدی به صورت موضعی مصرف می شوند (بلعیدنی). این دارو ها باید برای مدت طولانی مصرف شوند تا از بازگشت التهاب جلوگیری شود. برای برخی از افراد، استفاده مداوم از استروئید ها می تواند باعث عفونت کاندیدا (عفونت های مخمری دهان و مری) به عنوان یک عارضه جانبی شود.
  • مدیریت رژیم غذایی: برخی از پزشکان معتقدند که آلرژی های غذایی ممکن است علت ازوفاژیت ائوزینوفیلیک باشد. با این حال، غذا هایی که ممکن است علت این مشکل باشند هنوز ناشناخته هستند. غذا های رایج تر مرتبط با آلرژی غذایی به طور کلی شیر، تخم مرغ، آجیل، گوشت گاو، گندم، ماهی، صدف، ذرت و سویا هستند. در مورد ازوفاژیت ائوزینوفیلیک، در افراد مختلف ممکن است یک یا چند ماده غذایی دلیل این مشکل باشد. 

چند نوع رژیم غذایی وجود دارد که می تواند به درمان این بیماری کمک کند:

رژیم های حذف هدفمند: غذا هایی که در تست آلرژی مثبت می شوند از رژیم غذایی حذف می شوند.

رژیم حذف شش غذا: این نوع رژیم در برخی بیماران موفقیت آمیز بوده است. بیماران غذا های رایج آلرژی زا (شیر، تخم مرغ، گندم، سویا، بادام زمینی وآجیل درختی و ماهی و صدف) را حذف می کنند.

رژیم غذایی عنصری: تمام منابع پروتئین از رژیم غذایی حذف می شود و بیمار فقط یک فرمول اسید آمینه  را مصرف می کند. در این روش گاهی ممکن است به یک لوله تغذیه نیاز باشد.

آزمایش غذایی: غذا های خاصی از رژیم غذایی حذف می شوند و سپس یکی یکی اضافه می شوند تا مشخص شود کدام غذا ها باعث واکنش می شوند.

با هر یک از این رژیم های آزمایشی غذایی، غذا ها به آرامی به رژیم غذایی بازگردانده می شوند تا کشف شود که کدام یک باعث واکنش آلرژیک می شوند. بیمار باید بیوپسی و معاینات آندوسکوپی مکرر را انجام دهد تا مشخص شود کدام غذا ها باعث ایجاد مشکل نمی شوند.

  • سایر رویکرد های غیردارویی: درمان دیگری که برای برخی افراد امتحان شده است، اتساع مری (Esophageal dilation) است. این روشی است که در آن پزشک مری را در حین آندوسکوپی یا در یک روش جداگانه گشاد می کند. این روش به طور خاص در بیمارانی که غذا در مری آن ها گیر می کند امتحان می شود.

چشم انداز بیماران مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلیک چیست؟

بر اساس آنچه تا به امروز شناخته شده است، ازوفاژیت ائوزینوفیلیک باعث سرطان مری نمی شود و تصور نمی شود به هیچ وجه امید به زندگی را کم کند.

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14321-eosinophilic-esophagitis

https://patient.gastro.org/eosinophilic-esophagitis/