لارنگواسپاسم (Laryngospasm ) به اسپاسم یا انقباض ناگهانی تارهای صوتی گفته میشود که وضعیتی ترسناک است و نفس کشیدن را سخت میکند. این رویداد نادر اغلب خود نشانه ای از وضعیتی دیگر است. اگر چندین بار لارنگواسپاسم داشته اید، باید پیش پزشک بروید تا چرایی آن بررسی شود.
لارنگواسپاسم چیست؟
لارنگواسپاسم یا لارینگواسپاسم به انقباض غیرارادی و ناگهانی تارهای صوتی گفته میشود که بسته شدن موقتی راه هوا را در پی داشته و نفس کشیدن یا حرف زدن را سخت میکند.
اسپاسم حنجره وضعیت شایعی نیست و معمولا کمتر از یک دقیقه طول میکشد. هرچند به نظر وضعیتی ترسناک میرسد ولی معمولا عارضه ای بر جای نمیگذارد و در این زمینه جای نگرانی ندارد.
آیا اسپاسم حنجره با اسپاسم برونش (نایژه) یکی است؟
اسپاسم حنجره یا لارنگواسپاسم در تارهای صوتی رخ میدهد. تارهای صوتی دو بافت نواری هستند که درون حنجره جای دارند. اسپاسم نایژه یا برونش در نایژه ها رخ میدهد. نایژه بخشی از دستگاه تنفسی است که نای را به ریه ها پیوند میدهد. بنابراین جایگاه اسپاسم در این دو وضعیت متفاوت است. ولی هردو وضعیت اسپاسم ناگهانی و ترسناکی را در پی دارند، هر دو گذرا هستند و هر دو نفس کشیدن و حرف زدن را سخت میکنند.
اسپاسم حنجره چقدر شایع است؟
همانگونه که گفتیم این وضعیت به ندرت رخ میدهد و داده های دقیقی درباره میزان شیوع آن در دست نیست چون معمولا این پدیده تکرار نمیشود و فرد آن را گزارش نمیکند یا ثبت نمیشود.
برخی افراد دچار اسپاسم های مکرر در تارهاتی صوتی میشوند که در این صورت باید به پزشک مراجعه نمایند.
علائم و نشانه های اسپاسم حنجره چیست؟
کسانی که دچار اسپاسم حنجره میشوند نمیتوانند حرف بزنند یا نفس بکشند. بسیاری این حالت را به احساس خفگی همانند میدانند. تارهای صوتی منقبض شده و راه هوا را می بندند. با شل شدن و باز شدن تارهای صوتی، صدای سوت مانندی ممکن است بشنوید.
برخی در مدت زمان کوتاهی چندین اسپاسم تارهای صوتی را تجربه میکنند ولی در بیشتر موارد هر بار اسپاسم کمتر از یک دقیقه طول میکشد.
اسپاسم تارهای صوتی یا حنجره وضعیت خطرناکی نیست ولی میتواند تجربه ترسناکی باشد.
چه عواملی اسپاسم حنجره را باعث میشوند؟
گاهی وقتها دلیلی برای آن دیده نمیشود ولی این وضعیت میتواند نشانه یک وضعیت پزشکی دیگر مانند موارد زیر باشد:
آسم: کسانی که آسم دارند ممکن است با قرار گیری در معرض آلودگی هوا یا نفس کشیدن شدید پس از ورزش دچار انقباض حنجره شوند.
ریفلاکس معده: برگشتن اسید و محتویات معده به مری یا دهان اگر مزمن باشد بیماری ریفلاکس معده نام میگیرد. در بیماری ریفلاکس معده، برگشت اسید یا ذرات غذا به مری گاهی باعث تماس انها با حنجره شده و انقباض آن را در پی دارد.
استرس و اختلال های اضطرابی: واکنش های هیجانی مانند استرس اگر شدید باشند میتوانند لارنگواسپاسم را به دنبال داشته باشند.
لارنگواسپاسم در خواب: برخی افراد در خواب دچار اسپاسم حنجره میشوند و برای اینکه بتوانند نفس بکشند بیدار میشوند. معمولا این به اختلال عملکرد تارهای صوتی یا ریفلاکس اسید به مری برمیگردد.
بیهوشی: در برخی موارد در بیهوشی، اسپاسم حنجره رخ میدهد. هنگامی که بیهوش هستید یا لوله تنفسی از بینی یا گلو بیرون آورده میشود ممکن است تارهای صوتی را تحریک کند. این نوع انقباض حنجره بیشتر در کودکان، کسانی که جراحی حنجره یا حلق دارند یا کسانی که بیماری انسداد مزمن ریه دارند دیده میشود. رویهم رفته اسپاسم حنجره در یک نفر از هر هزار نفر تا یک نفر از هر دو هزار کودکی که بیهوشی دریافت کرده اند دیده میشود ولی در بزرگسالان آمار آن کمتر است.
حساسیت حنجره یا سندرم حنجره تحریک پذیر: اگر مخاط بخش بالایی دستگاه تنفسی حساسیت بالا داشته باشد، هر چیزی که آن را تحریک کند میتواند اسپاسم حنجره را در پی داشته باشد. برای نمونه هوای سرد، بلند حرف زدن، سرفه کردن یا خوردن برخی غذاها در این افراد میتواند باعث اسپاسم حنجره شود.
آیا ممکن است اسپاسم حنجره مرگبار باشد؟
اسپاسم حنجره بسیار کوتاه بوده و پیش از یک دقیقه معمولا شل میشود ولی اگر این وضعیت به دنبال بیهوشی رخ داده باشد و درمان نشود میتواند مرگبار باشد.
برای درمان اسپاسم حنجره پس از جراحی یا بیهوشی، تیم پزشکی درمانهایی برای شل کردن تارهای صوتی و بهبودی علائم انجام میدهند.
اگر اسپاسم در اثر وضعیتهای دیگر مانند آسم یا استرس یا حساسیت بالای حنجره رخ داده باشد، معمولا خطرناک نیست.
اسپاسم حنجره چگونه تشخیص داده میشود؟
لارنگواسپاسم ناگهانی و بدون هشدار رخ میدهد و تا یک دقیقه میتواند طول بکشد. علائم آن میتواند خفیف یا شدید باشد، برای نمونه برخی میتوانند بازدم کنند یا سرفه کنند ولی نفس کشیدن برایشان سخت است.
برای تشخیص اسپاسم حنجره و علت آن پزشک پس از پرسیدن علائمی که داشته اید و سابقه پزشکی تان، ممکن است با اندوسکوپ حنجره، تارهای صوتی را بررسی کند.
راههای درمان اسپاسم حنجره چیست؟
درمان اسپاسم حنجره بستگی به علت آن دارد. برای نمونه اگر به دنبال ریفلاکس معده این وضعیت رخ داده باشد، درمان معده باید انجام شود تا ریسک اسپاسم کاهش یابد. اگر اسپاسم حنجره در پی اضطراب یا استرس روی داده باشد، درمانهای کاهش اضطراب پیشنهاد میشود.
شوربختانه اسپاسم حنجره به سرعت رخ میدهد پس درمانی برای لحظه اسپاسم نمیتوان انجام داد ولی راههایی باید پیدا کنید که آرامش خود را حفظ کنید و نترنسید.
تلاش نکنید نفس عمیق بکشید.
کمی آب بنوشید تا اگر مواد محرکی در گلویتان هست و در تماس با تارهای صوتی قرار گرفته، پایین برود.
بخش نرمه گوش را فشار بدهید . هنگامی که نرمه گوش را فشار میدهید و پغایین میکشید، میتواند به شل شدن و رها شدن تارهای صوتی کمک کند.
دیدگاه خود را بنویسید