علایم سرطان مری چیست؟

اکثر سرطان های مری در مراحل اولیه علائمی را به همراه ندارند. با پیشرفت سرطان مشکل در بلع غذا و بعد از آن در نوشیدن مایعات، پیش می آید. البته برخی دیگر از علایم شایع عبارتند از درد قفسه سینه، کاهش بی دلیل وزن، سوزش سردل و سوء هاضمه، گرفتگی صدا و سرفه های مداوم است.

چه عواملی خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می دهند و چطور می توان از آن پیشگیری کرد؟

مصرف بیش از حد سیگار و الکل، چاقی، بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)، سن، جنسیت (مردان بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان هستند)، تغذیه نامناسب و مری بارت خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می دهند. با حذف این عوامل خطر، می توان از سرطان مری پیشگیری کرد.

آیا سرطان مری کشنده است؟

سرطان مری یک بیماری سخت است که کیفیت زندگی بیمار را کاهش می دهد. این بیماری با اینکه قابل درمان است، میزان کشندگی بالایی دارد. بسته به میزان پیشرفت سرطان، بدخیم یا خوش خیم بودن آن، سن و شرایط سلامتی بیمار، درصد مرگ و میر افراد متفاوت است.

سرطان مری در کدام بخش مری رخ می دهد؟

سرطان مری اغلب سلول های پوشاننده داخل مری (سلول های سنگفرشی و غده ای) و در صورت پیشرفت، سلول های بخش های دیگر مری را نیز درگیر می کند.

آیا سرطان از محلی که شروع شده به جاهای دیگر گسترش پیدا می کند؟

بله. در صورت پیشرفت، سرطان می تواند به خارج از مری انتشار پیدا کند. از طریق غدد لنفاوی گسترش یافته و در نهایت غدد لنفاوی دورتر و اندام هایی مانند کبد و ریه ها را درگیر می کند.

سرطان مری چگونه تشخیص داده می شود؟

با توجه به علایم گفته شده پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد و ممکن است برای تشخیص دقیق نیاز به انواع تصویر برداری، آندوسکوپی، سونوگرافی، بیوپسی، لاپاراسکوپی و آزمایش خون باشد.

سرطان مری چگونه مرحله بندی می شود؟

مرحله بندی بر اساس سیستم TNM انجام می شود (T مخفف عمق تهاجم تومور، N برای متاستاز به غدد لنفاوی منطقه ای و M برای متاستاز  به اندام های دورتر).

سرطان مری به پنج مرحله، شامل مرحله I، مرحله IIA، مرحله IIB، مرحله III، مرحله IV تقسیم می شوند. مرحله I نشان دهنده تومورهایی است که متاستاز نداده اند در حالی که مرحله IV نشان دهنده متاستاز است.

پس از تشخیص بیماری سرطان مری چه اتفاقی می افتد؟

یک انکولوژیست (پزشکی که در درمان سرطان تخصص دارد)، با همکاری سایر متخصصان، یک برنامه درمانی را طراحی می کند که ممکن است شامل جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی یا ترکیبی از درمان ها باشد.

سرطان مری در مراحل اولیه چطور درمان می شود؟

برای درمان سرطان های مری در مراحل اولیه، ترکیبی از شیمی درمانی، پرتو درمانی و جراحی انجام می شود. در برخی موارد، متخصص گوارش ممکن است بتواند بخش سرطانی را، با روش برداشتن مخاط آندوسکوپی خارج کرده یا با درمان فوتودینامیک سلول های سرطانی را هدف قرار دهد.

درمان سرطان مری در مراحل پیشرفته به چه صورت انجام می شود؟

رایج ترین درمان ها برای سرطان های مری پیشرفته عبارتند از شیمی درمانی، درمان هدفمند (تارگت تراپی) یا ایمونوتراپی است.

شیمی درمانی چیست؟

شیمی درمانی نوعی درمان سرطان است که از داروها برای تداخل با DNA سلول های سرطانی استفاده می کند. معمولاً شامل جلسات درمانی روزانه یا هفتگی در یک دوره زمانی معین است.

ایمونوتراپی چطور سرطان مری را درمان می کند؟

ایمونوتراپی نوعی درمان سرطان است که از داروها برای فعال کردن مجدد سلول های T سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده می کند.

یک بیمار سرطان مری می تواند انتظار چند شیمی درمانی را داشته باشد؟

تعداد درمان های شیمی درمانی به وضعیت کلی و سلامت بیمار و همچنین مرحله تشخیص سرطان بستگی دارد. مدت زمان شیمی درمانی از چند هفته تا چند ماه متغیر است.

افراد مبتلا به سرطان مری معمولاً به چه تعداد پرتودرمانی نیاز دارند؟

پرتو درمانی تقریباً 15 دقیقه در روز طول می کشد و به طور معمول روزانه، به مدت پنج تا شش هفته، انجام می شود. یک بیمار معمولاً با 25 تا 30 روز درمان می شود.

آیا تمام مراحل سرطان مری با جراحی درمان می شود؟

مانند بسیاری از انواع سرطان، تعیین نوع درمان (که ممکن است شامل جراحی باشد) به نیازهای فردی بیمار بستگی دارد. به طور کلی، جراحی (اغلب همراه با شیمی درمانی و پرتودرمانی) را برای تمام مراحل سرطان مری به جز مرحله IV انجام می دهند. سرطان های مرحله IV معمولا فقط با شیمی درمانی درمان می شوند. ممکن است در برخی موارد جراحی و پرتودرمانی برای موارد مانند تسکین درد یا کمک به بلع، استفاده شود.

مدت زمان بهبودی بعد از جراحی چقدر است؟

بسته به نوع جراحی متفاوت است، اما به طور کلی، بیماران بین 5 تا 10 روز در بیمارستان خواهند بود.

بیمار به چه نوع مراقبت های بعد از جراحی نیاز دارد؟

باید به بیمار کمک کنید تا بلع غذا را یاد بگیرد. 

بیمار در طول ریکاوری باید از لوله تغذیه استفاده کند. 

همچنین باید مدیریت استنت را که ممکن است در حین جراحی در مری قرار داده شود، یاد بگیرد.

علاوه بر این، ممکن است برای به دست آوردن توان خود به یک فیزیوتراپیست نیاز داشته باشد.

و با یک متخصص تغذیه در مورد نیازهای تغذیه و رژیم غذایی مشورت کند.

خطرات و عوارض جانبی احتمالی درمان سرطان مری چیست؟

بسیاری از درمان های سرطان مری ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. برای مثال برداشتن مخاط  با آندوسکوپی ممکن است باعث خونریزی در مری یا باریک شدن نواحی خاصی از مری شود. یا بعد از ازوفاژکتومی ممکن است بیماران نتوانند برای خواب بصورت صاف دراز بکشند و همچنین باید غذا را در وعده های بیشتر و مقدار کمتر مصرف کنند. علاوه بر این ها، برای یادگیری مجدد نحوه قورت دادن غذا به کار درمانی یا گفتار درمانی نیاز داشته باشند.

سرطان مری چه تاثیری بر روی تغذیه بیمار می گذارد؟

فرد مبتلا به سرطان مری دچار کم اشتهایی، خشکی، زخم و درد گلو و مری، مشکل در بلع و تهوع و استفراغ می شود که همگی بر تغذیه فرد اثر گذار هستند.

در ابتدا توصیه می شود غذاهای نرم و پر از پروتئین مصرف کند. در صورتی که مشکل بیمار بیشتر شود باید از لوله تغذیه استفاده کند. این لوله تغذیه ممکن است بسته به شرایط از راه بینی وارد معده شده و یا مستقیما وارد روده کوچک شود.

پیگیری های بعد از درمان چطور باید باشد؟

برای جلوگیری از رشد بیماری، باید چکاپ های منظم انجام شود، چرا که ممکن است برای برخی افراد این بیماری بطور کامل از بین نرود. به هر حال هر شخصی که تحت درمان سرطان مری قرار گرفته است بهتر است تا چندین سال تحت نظر پزشک خود باشد. پزشک در جلسات معاینه از علایم بیمار می پرسد و ممکن است از آزمایش خون، آندوسکوپی و سی تی اسکن برای بررسی استفاده کند.

آیا سرطان مری امکان عود دارد؟

سرطان مری ممکن است در همان مکان یا در جای دیگری از بدن عود کند. 

دکتر بهزاد رحمانی