چگونه بفهمیم به گلوتن حساسیت داریم؟

مختصر و مفید در مورد بیماری سلیاک (عدم تحمل یا حساسیت به گلوتن)

در صورتی که پس از مصرف غذا های حاوی گلوتن علائمی مانند نفخ، اسهال، درد شکم، سردرد، خستگی و درد مفاصل را تجربه کردید به احتمال زیاد دچار بیماری سلیاک شده اید.

در این مطلب قصد داریم بطور مختصر و مفید در مورد بیماری سلیاک که یک اختلال خود ایمنی است به شما اطلاعاتی بدهیم. در افراد مبتلا به این بیماری با خوردن گلوتن که در گندم، جو و چاودار وجود دارد، پاسخ ایمنی آسیب زننده به روده ایجاد می شود.

این بیماری در افرادی که ژنتیکی مستعد آن هستند رخ می دهد و با خوردن حتی مقدار خیلی کمی از مواد دارای گلوتن واکنش نشان می دهند. در این حالت سیستم ایمنی به اشتباه به پرزهای روده حمله می کند. این آسیب جذب مواد مغذی را کاهش می دهد و منجر به سوء تغذیه و سایر عوارض می شود.

در این بیماری علایم گوارشی شامل اسهال، نفخ، کاهش وزن، درد شکم و یبوست و علایم غیر گوارشی شامل خستگی، درد مفاصل، سردرد و بثورات پوستی (مانند درماتیت هرپتی فرمیس می شود. این علایم ممکن است در برخی افراد گسترده بوده و در برخی دیگر علایم واضحی نداشته باشد.

تشخیص با آزمایش خون و بررسی آنتی بادی های خاص مانند anti-tTGو بیوپسی از روده انجام می شود و تنها درمان موثر، رژیم غذایی سختگیرانه و مادام العمر بدون گلوتن است. این روش به بهبود روده و جلوگیری از عوارض بیشتر کمک می کند.

این بیماری اگر درمان نشود، می تواند منجر به پوکی استخوان، ناباروری، مشکلات عصبی و حتی برخی سرطان ها (مانند لنفوم روده)

 شود.