دلیل یبوست (constipation) چیست؟

یبوست مشکل در دفع مدفوع است و زمانی اتفاق می افتد که فرد کمتر از سه بار در هفته دفع مدفوع داشته باشد یا دفع مدفوع برای فرد دشوار باشد.

الگو های حرکات روده از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اجابت مزاج در افراد از سه بار در روز تا سه بار در هفته متغیر است. 

به طور کلی، یبوست زمانی رخ می دهد که مدفوع به آرامی در روده بزرگ حرکت می کند در اینصورت بدن آب زیادی از مدفوع جذب می کند. مدفوع می تواند سفت، خشک و به سختی دفع شود.

یبوست می تواند به دلایل مختلفی از جمله سبک زندگی، مصرف برخی دارو ها، مشکلات عضلات کف لگن، انسداد در روده بزرگ یا رکتوم و یا عوامل دیگر رخ دهد.

سبک زندگی

نخوردن کافی مایعات، نداشتن ورزش منظم و مراجعه نکردن به توالت در زمان احساس داشتن اجابت مزاج می تواند باعث حرکت آهسته مدفوع و در نتیجه یبوست شود.

مصرف دارو ها

مصرف برخی داروها موجب یبوست می شود. برای مثال دارو هایی که برای درد، آلرژی، تشنج، افسردگی، اختلالات عصبی مصرف می شوند می توانند باعث یبوست شوند.

مشکلات عضلات کف لگن

عضلات کف لگن در صورتیکه ضعیف بوده یا هماهنگ نباشند توانایی شل کردن ماهیچه ها و پایین فرستادن مدفوع را نخواهند داشت.

انسداد در روده بزرگ یا رکتوم

در صورتی که بافت های روده بزرگ یا رکتوم آسیب ببینند یا تومور در روده بزرگ، رکتوم و یا بافت های اطراف وجود داشته باشد می توانند باعث انسداد مدفوع شوند.

عوامل دیگر

نحوه عملکرد عضلات، اعصاب و هورمون هایی که در دفع مدفوع اثر گذارند می توانند تحت تاثیر بیماری ها قرار می گیرند. برای مثال سندروم روده تحریک پذیر، پرکاری تیروئید، پارکینسون، بارداری، آسیب عصبی و .... بر یبوست تاثیر می گذارد.

البته گاهی نمی توان علت یبوست را پیدا کرد.